Odata cu venirea pe lume a unui bebelus, asigurarea conditiilor propice de dezvoltare a acestuia sunt absolut necesare pentru a favoriza o crestere armonioasa. Daca ne raportam la conditiile unei nasteri naturale, la termen, instinctul natural al mamei va fi cel care va dicta ritmul firesc al lucrurilor, incepand de la prima alaptare pana la stabilirea unui program conform caruia sa se desfasoare toate activitatile ce tin de dezvoltarea celui mic. In ceea ce priveste alimentatia, alegerea de a alapta este la randul sau binevenita, indeosebi datorita proprietatilor deosebite ale laptelui matern, ce nu pot fi replicate in totalitate de nicio alta formula produsa in mod artificial. Astfel, in primele 6 luni, daca alaptarea exclusiva a fost suficienta pentru a sustine curba ascendenta a luarii in greutate, ulterior diversificarea poate fi introdusa, inlocuind rand pe rand cate o masa, pana la momentul la care alimentatia va fi formata integral din mancaruri potrivite fiecarei grupe de varsta in parte.
Cum abordam diversificarea in primul an de viata
Tinand cont de recomandarea de a incepe sa introducem alimente noi dupa primele 6 luni dar si in functie de dezvoltarea dentitiei fiecarui copil in parte, regulile de acomodare a celui mic se vor baza in mare pe reactia acestuia la fiecare nou preparat. Mai ales in acest interval, evitarea alimentelor cu potential alergogen este esentiala, datorita faptului ca reactiile de tip imun pot fi cu adevarat periculoase daca nu se intervine in cel mai scurt timp dar si daca agentul cauzator nu este identificat. Din aceasta cauza, indicatia de a introduce in dieta copilului sanatos cate o un fel de mancare pe rand, in cantitati ce cresc progresiv pana cand acesta ajunge sa constituie o masa, sunt eficiente in a descoperi cele mai bune variante gustative de diversificare. ClubulBebelusilor este un portal dedicat in intregime mamicilor care isi doresc sa afle tot ce conteaza cu privire la cresterea celor mici.
Alimentatia in intervalul 1-3 ani
Daca la sfarsitul primului an cel mic are o greutate de aproximativ 9 kg, putem incepe o a doua etapa din dezvoltarea acestuia, intervalul de 1-3 ani fiind plin de schimbari, atat pentru el cat si pentru parinti. Incepand cu primii pasi sau primele cuvinte rostite si culminand cu integrarea intr-un colectiv precum cresa sau gradinita, abordarea unei alimentatii echilibrate va trebui sa tina pasul cu dezvoltarea rapida, totul in timp ce incercam sa ii ferim pe copii de tentatii dulci ori de fast-food. Astfel, necesarul de lichide poate fi acoperit partial de laptele de vaca, in timp ce mancarea solida va respecta mai mult sau mai putin procentajul de macronutrienti al unui adult. Concomitent, este necesara dobandirea unei rutine, care sa contina intervale bine determinate pentru cele 3 mese principale si 2 gustari, pentru a crea obiceiuri benefice, care vor fi mult mai usor de respectat pe viitor cu cat sunt introduse mai devreme.