Daca crezi ca copilul tau este deprimat, este important sa fii atent la simptomele pe care le prezinta. Simptomele depresiei pot aparea uneori diferit la copii fata de adulti, asa ca poate fi dificil sa identifici semnele. A sti ce sa cauti te poate ajuta sa descoperi semnele de depresie, in asa fel incat sa cauti cat mai curand ajutor specializat.
Simptome carora sa le acorzi atentie
Dupa cum am mai spus, simptomele depresiei la copii tind sa fie putin diferite fata de cele observate la adulti. De regula, la adultii cu depresie se observa stare de spirit scazuta si pierderea placerii fata de activitati si lucruri, in general. La copiii cu depresie, se observa de obicei iritabilitate si dureri fizice.
Alte simptome ale depresiei in copilarie includ dificultati de concentrare si de luare a deciziilor, timiditate extrema, senzatie de disperare, plangeri fizice inexplicabile, probleme de somn, modificari ale apetitului alimentar si ganduri sau actiuni de auto-vatamare.
Daca banuiesti ca micutul tau ar putea fi deprimat, fii atent la urmatoarele semne.
Tristete
Copiii pot deveni tristi in legatura cu multe lucruri, cum ar fi relatiile pierdute, munca pe care trebuie sa o depuna la scoala, esecurile, pierderea unui lucru iubit, mutarea sau pierderea unui prieten, animal de companie sau a unei persoane dragi. Incearca sa identifici din ce cauza este trist copilul tau si ofera-i sprijin. Daca simptomele tristetii se imbunatatesc sau dispar dupa doar cateva zile, probabil ca acestea nu sunt legate de depresie.
Copiii depresivi pot avea un sentiment general de tristete in legatura cu viata si viitorul lor sau este posibil sa nu poata identifica de ce sunt tristi. Ei pot plange mult sau lacrima frecvent fara un motiv aparent. Sentimentele de tristete care dureaza mai mult de doua saptamani sunt un motiv pentru a vorbi cu un specialist in psihiatrie pediatrica.
Retragere sociala
Majoritatea copiilor isi vor schimba prietenii la un moment data si isi vor petrece mai mult timp cu parintii lor. Pe masura ce copiii trec prin pubertate, se retrag in mod natural de familiile lor si incep sa se identifice mai mult cu semenii lor. Acesta este un pas important de dezvoltare care nu trebuie confundat cu retragerea sociala.
Atunci cand retragerea sociala este asociata cu depresia, poate contribui la experiente sociale negative ale copilului, care pot intari sentimente depresive (cum ar fi sentimentul ca este lipsit de valoare sau ca nimanui nu ii place de el sau nu il intelege).
Pierderea interesului pentru activitati
Copilul tau poate sa-si piarda in mod natural interesul pentru lucrurile pe care le-a iubit candva, cum ar fi o jucarie preferata sau o emisiune TV sau sa declare brusc ca nu mai vrea sa se angajeze intr-o activitate ce inainte ii placea foarte mult. Acest lucru este diferit de depresie.
Unui copil deprimat ii este greu sa gaseasca bucurie sau entuziasm in orice. Copilul tau poate fi indiferent la aproape orice. Copiii care sunt deprimati par adesea ca fac orice activitate fara a simti niciun sentiment pozitiv.
Senzatia ca este neinteles
Fiecare copil se va simti neinteles la un moment dat. Un copil deprimat poate simti ca nu exista nimeni care sa ii inteleaga sentimentele sau ca este inutil sa incerce macar sa vorbeasca despre ele. Copilului tau s-ar putea sa ii fie teama sa incerce lucruri noi, sa vorbeasca sau sa iti impartaseasca idei din teama de respingere, interpretare gresita sau ridicol.
Declin academic
De-a lungul timpului, copiii pot avea performante scolare inalte si scazute. Aminteste-ti ca, atunci cand se face tranzitia de la scoala primara la cea gimnaziala, materiile devin mult mai dificile. Asadar, daca micutul tau se confrunta cu note scazute in acea perioada, nu este nimic ingrijorator.
Un copil deprimat poate avea o scadere semnificativa a notelor oricand. Acestuia ii este greu sa fie concentrat la orele de curs, nu vrea sa lucreze in echipa cu colegii, lipseste mult nemotivat de la scoala, etc.
Lipsa de energie
Toata lumea oboseste, mai ales dupa o zi aglomerata, munca grea, nopti tarzii, boli si exercitii fizice intense, dar un copil deprimat se simte lipsit de energie si motivatie mereu.
Impulsivitate si agresivitate
Unii copii si adolescenti depresivi pot fi determinati de emotii sa se simta furiosi fata de oamenii sau lucrurile despre care ei cred ca sunt sursele durerii lor. Acest lucru poate duce la reactii impulsive si agresive.
Comportamentele impulsive sunt reactii rapide la evenimente (de obicei negative), fara a tine cont de consecinte. Acestea adesea, nu intotdeauna, duc la actiuni agresive. Comportamentele agresive pot fi indreptate spre interior sub forma de autovatamare, sau catre cineva sau altceva prin izbucniri de furie, hartuire, daune materiale sau violenta.
Informatii oferite cu ajutorul celor de la https://mindmed.ro/