Cum au contribuit site-urile de joburi la eficientizarea pietei muncii?

Prezentul ne ofera ocazia sa lucram oriunde ne dorim si sa ne alimentam pasiunile si aspiratiile. Nu mai trebuie sa lucram fizic pentru a ne castiga existenta si nu mai trebuie sa stam 8-10 ore in fiecare zi, in spatele unui birou, asteptand cu nerabdare sa plecam acasa.

Este adevarat ca nu toti oamenii au ajuns la performanta de a face ce le place, insa faptul ca exista milioane de persoane care au facut-o este incurajator.

Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns aici este aparitia site-urilor de joburi. Cu zeci de mii de locuri de munca in fiecare zi, site-urile de joburi reusesc sa rezolve un puzzle care a pus probleme zeci de ani: sa faca legatura intre angajator si angajat.

Care sunt principalele avantaje pe care le ofera un site de joburi?

In primul rand, faciliteaza cautarea, atat pentru angajatori cat si pentru angajati. Cei care doresc sa se angajeze au de ales intre mii de oferte tentante si isi pot depune CV-urile exact acolo unde considera ca merita sa o faca.

Cei care sunt de partea cealalta a baricadei au si ei foarte mult de castigat, deoarece pot sa caute prin foarte multe CV-uri si pot publica locuri de munca pentru a gasi cat mai usor profesionistii de care au nevoie.

Evolutia a constat in flexibilitate

Poate ca, in teorie, nu este nimic special la un site de joburi. In practica insa, acestea duc la economie de timp si la efcientizarea intregii pieti, in conditiile in care reusesc sa asigure fluidizare. Datorita site-urilor de joburi, relocarea a devenit mult mai usor de realizat iar sutele de mii de locuri de munca din strainatate au devenit disponibile penutru romani.

De asemenea, angajatorii au reusit sa isi creeze sisteme prin care sa gaseasca foarte repede candidatii potriviti pentru joburile pe care le ofera.

Per total, flexibilitatea este cuvantul de ordine, platformele online de joburi reusind sa o asigure mai mult ca niciodata.

Exista probleme care raman nerezolvate

Evident, site-urile de joburi nu pot rezolva toate problemele existente pe piata. Exista inca o discrepanta uriasa intre nivelul de studii si cerintele actuale ale pietei muncii si de asemenea, exista un adevarat exod al romanilor catre tarile vestice, dat de diferentele mari de salarii. Totusi, aceste probleme se pot rezolva cu putina organizare si cu decizii bune din partea legiuitorilor, iar site-urile de joburi sunt instrumente foarte bune in acest sens.