VladP

Cum pot evita umezeala si mucegaiul intr-o casa veche?

Casele vechi au farmecul lor aparte, dar pot veni si cu provocari serioase, cum ar fi umezeala si mucegaiul. Aceste probleme nu doar ca afecteaza structura locuintei, dar pot avea si un impact negativ asupra sanatatii locatarilor. Daca ai cumparat o casa veche sau locuiesti intr-una si vrei sa previi astfel de probleme, iata cateva solutii eficiente.

1. Verificarea si repararea acoperisului

Un acoperis deteriorat permite infiltrarea apei de ploaie, favorizand umezeala in pod si pereti. Este esential sa verifici periodic tiglele, jgheaburile si burlanele. Daca acoperisul este foarte vechi, poate fi necesara reparatia partiala, sau inlocuirea lui completa .

In cazul in care aveti lucarne, pe unde se infiltreaza apa, acestea pot fi inlocuite cu ferestre VELUX, produse care sunt mai sigure si care nu necesita lucrari de mentenanta asa costisitoare, ca in cazul lucarnelor.

2. Imbunatatirea ventilatiei

Aerul proaspat ajuta la mentinerea unui nivel optim de umiditate. O ventilatie corecta este esentiala pentru un mediu sanatos si pentru prevenirea umezelii si a mucegaiului. Cea mai simpla metoda este aerisirea regulata prin deschiderea regulate a ferestrelor. Solutii moderne, precum ferestrele de mansarda VELUX cu deschidere automata si senzori de umiditate, permit o ventilatie eficienta chiar si in lipsa proprietarilor.

De asemenea, montarea grilelor de aerisire in pereti si utilizarea unui sistem de ventilatie mecanica cu recuperare de caldura pot asigura un flux constant de aer proaspat, reducand umiditatea si imbunatatind calitatea aerului din interior.

3. Hidroizolarea fundatiei

O alta sursa de umezeala in casele vechi este capilaritatea – fenomen prin care apa din sol urca prin pereti. Pentru a preveni acest lucru, este recomandata hidroizolarea fundatiei cu membrane speciale si,sau aplicarea unor tratamente speciale. Daca pivnita este afectata de umezeala, poti opta pentru un sistem de drenaj care sa directioneze apa departe de fundatia casei.

4. Izolatia corecta a peretilor

Izolarea peretilor trebuie facuta cu materiale care permit peretilor sa „respire”. Unele materiale moderne, precum polistirenul, pot accentua problemele de umezeala daca sunt aplicate incorect. O alternativa mai buna pentru casele vechi este vata minerala combinata cu tencuiala pe baza de var, care are proprietati de absorbtie si evaporare a umezelii.

5. Utilizarea unui dezumidificator

Daca umezeala persista, un dezumidificator electric poate ajuta la reglarea nivelului de umiditate. Este util mai ales in camere slab ventilate sau in pivnite. In plus, un sistem de incalzire bine dimensionat previne condensul excesiv si formarea mucegaiului.

6. Tratarea si prevenirea mucegaiului

Daca ai observat deja pete de mucegai pe pereti sau tavan, trebuie sa actionezi rapid. O solutie eficienta este curatarea zonei afectate cu otet sau solutii antifungice si aplicarea unei vopsele speciale anti-mucegai. Totusi, aceste masuri sunt doar temporare daca nu rezolvi cauza principala a umezelii.

Concluzie

Evitarea umezelii si mucegaiului intr-o casa veche necesita o combinatie de masuri preventive si solutii eficiente. De la repararea acoperisului si hidroizolarea fundatiei pana la ventilatie si izolatie corecta, fiecare pas contribuie la un mediu sanatos si confortabil. Investitia in solutii moderne, cum ar fi ferestrele VELUX pentru ventilatie optima, poate face diferenta pe termen lung.