AncaP

Cum sa eviti socul cultural in timpul unei calatorii

calatorie, soc cultural

Ai simtit deja socul cultural in timpul unei calatorii? Acesta isi poate face aparitia imediat insa apare adesea pe temen lung, in timpul unei calatorii de mai multe saptamani isi face de obicei mai simtita prezenta. Daca ai avut ocazia sa faci o calatorie mai lunga te-ai confruntat si tu cu siguranta cu socul cultural. Iata cum il poti evita.

Nu compara niciodata. Nicio cultura nu este superioara alteia, acestea sunt pur si simplu diferite. Din acest motiv, nu ar trebui sa compari cultura din tara ta cu cea a culturii din tara vizitata. Multi dintre noi avem reflexul de a compara imediat culturile. Gastronomia, stilul vestimentar, ritmul de viata, oferta culturala, raporturile umane…totul se schimba de la o tara la alta, de la o cultura la alta. Pentru a evita socul cultural accepta lucrurile asa cum sunt.

Fii rabdator. Daca urmeaza sa petreci doua saptamani in India, Peru sau Japonia, te vei confrunta cu siguranta cu socul cultural mai ales daca vizitezi una din aceste tari pentru prima data. Nu te gandi ca te vei simti asemenea unui peste pe uscat, nu este cazul insa s-ar putea sa te simti la inceput putin stanjenit, ciudat chiar. Este nevoie de ceva timp ca o persoana sa se obisnuiasca cu diferitele coduri culturale si sociale intr-o tara straina. Trebuie sa accepti toate lucrurile noi si sa fii rabdator.

 

Deschide-ti simtul curiozitatii. Cea mai buna modalitate de a atenua acest soc cultural este sa il privesti drept cea mai buna oportunitate de a descoperi lucruri noi. Fii curios sa descoperi tot ce te inconjoara, observa diferentele fie in ceea ce priveste arhitectura, fie in ce priveste modul localnicilor de a se imbraca. A fi curios reprezinta cheia evitarii socului cultural in timpul unei calatorii.

Vorbeste cu apropiatii. Daca conexiunea Internet iti permite acest lucru vorbeste cat mai des cu apropiatii sau cu prietenii. Incearca sa traiesti si sa te comporti asemenea unui localnic, sa mananci ca ei si sa le imiti comportamentul.