Chiar daca Craciunul este sarbatorit de crestinii din intreaga lume, traditiile si obiceiurile difera de la o tara la alta. Haideti sa descoperim impreuna traditiile de Craciun si festivitatile de sfarsit de an in patru colturi ale lumii.
Australia. Daca noua romanilor ne este greu sa ne imaginam un Craciun sub o caldura torida, acesta este cazul, an de an, pentru australieni. Numeroase sunt familiile ce au obiceiul sa pregateasca de Craciun un enorm pic-nic compus din curcan, salata si budinca. Masa este servita pe plaja. Exista australieni care iau masa de Craciun in familie, langa bradul impodobit.
Statele Unite ale Americii. O sarbatoare extrem de populara in Statele Unite, Craciunul este axat mai mult in jurul lui Mos Craciun (Santa Claus) decat pe nasterea lui Christos. Obiceiurile culinare si traditiile variaza de la un stat la altul insa exista un obicei comun, adoptat de intreaga America. Este vorba despre prepararea celebrului Egg Nog, o bautura parfumata cu rom si scortisoara. Invitatii sunt serviti cu aceasta bautura. Alte obiceiuri americane de Craciun: asezarea sosetelor deasupra semineului, bradul este decorat cu dulciuri in rosu si alb iar fatadele caselor sunt ornate cu ghirlande luminoase. La Casa Alba, Prajitura Presedintelui este consumata an de an la miezul noptii, pe data de 24 decembrie.
Antille. Pe insule, Craciunul este sarbatorit cu totul altfel. In lipsa de brazi de Craciun, se impodobesc palmierii cu beculete. La masa de Craciun se serveste celebrul Schrub, un cocktail compus din rom alb si lamaie, parfumat cu scortisoara si coaja de lamaie sau portocala. Cocktailul este pregatit inca din luna Octombrie pentru a fi lasat suficient la macerat la soare.
Vatican. An de an, in Ajun de Craciun, la Vatican este organizata o slujba la bazilica Sf. Petru. O multime de crestini si turisti participa la aceasta slujba. Insusi Papa celebreaza nasterea lui Christos in fata a 60.000 de persoane. In ciuda numarului mare de locuri, trebuie sa vii din timp pentru a asista la slujba care este retransmisa in 40 de tari din lume.