Razvan

De ce este important cuprul pentru sanatatea plantelor

Cuprul, un microelement esential pentru plante, joaca un rol vital in numeroase procese fiziologice si biochimice. Desi necesar in cantitati mici, acest nutrient are un impact semnificativ asupra sanatatii si productivitatii culturilor agricole.

Iata, in randurile ce urmeaza, de ce este cuprul atat de important pentru plantele tale si cum sa-l folosesti eficient la tine in gradina!

​Rolul cuprului in metabolismul plantelor

Cuprul nu este doar un element chimic oarecare – e un adevarat motor pentru plantele tale. Iata cateva dintre functiile sale:

Fotosinteza si productia de clorofila

Stiai ca aproximativ 70% din cuprul din plante se gaseste in clorofila? Fara el, plantele n-ar putea sa transforme lumina soarelui in energie. Cuprul este ca un catalizator pentru fotosinteza, ajutand la formarea clorofilei si la buna functionare a procesului. Cand plantele au deficit de cupru, frunzele se pot ingalbeni si productia scade.

Sinteza proteinelor si respiratia celulara

Cuprul nu sta degeaba nici in restul de 30%. Este implicat in sinteza proteinelor si in respiratia celulara a plantelor. Practic, le ajuta sa-si produca hrana si sa o transforme in energie. Fara suficient cupru, plantele ar fi ca niste masini fara combustibil – nu prea productive.

Activarea enzimelor

Cuprul este ca un starter pentru multe enzime din plante. Activeaza enzime precum lacaza, fenoloxidaza si ascorbinoxidaza. Poate nu-ti spun mare lucru aceste denumiri, dar fara ele, multe procese biochimice ar incetini sau s-ar opri de tot.

Formarea ligninei

Lignina este un compus ce ofera rezistenta lemnului si tulpinilor plantelor. Cuprul ajuta la formarea ei, facand plantele mai puternice si mai rezistente la vant sau la boli. Este ca si cum le-ar da un schelet mai solid.

​Simptomele deficientei de cupru la plante

Cum iti dai seama ca plantele tale au nevoie de mai mult cupru? Iata cateva semne la care sa fii atent:

  • Frunzele se ingalbenesc, mai ales la varfuri;
  • De asemenea, frunzele se rasucesc sau se ofilesc;
  • Cresterea internodurilor (distanta dintre frunze pe tulpina) este oprita;
  • La cereale, spicul nu se mai formeaza sau este gol;
  • La pomii fructiferi, lastarii tineri au frunze cu margini arse sau decolorate;
  • Inflorirea si fructificarea sunt reduse sau oprite complet.

Daca observi aceste simptome, s-ar putea sa ai o problema cu deficienta de cupru. Dar nu te panica – exista solutii!

​Cum poate fi corectata deificienta de cupru?

Daca ai observat semne de deficienta de cupru la plantele tale, iti recomandam sa aplici o solutie Coda pe baza de cupru, cum este Coda-Cu-L. Aceasta este o solutie de cupru lichid complexa cu lignosulfonati si este indicata aplicarilor foliare sau la sol, putand fi folosita atat pentru prevenire, cat si pentru corectarea deficientei de cupru.

Iti recomandam, de asemenea, sa faci periodic analize ale solului pentru a sti exact ce nutrienti lipsesc. Asa vei putea ajusta dozele de cupru aplicate si vei evita excesele.