admin

365

Drum betonat sau asfaltat? Care este cea mai buna optiune?

Drumurile, fie ca au fost realizate prin simpla indreptare a terenului, prin adaugarea de pietris, prin betonare sau prin asfaltare, au reusit sa contribuie la evolutia intregii noastre societati. Dintre toate solutiile de realizare a drumurilor asfaltarea pare sa fi castigat lupta, asfaltul fiind prezent peste tot prin lume.

Daca iti doresti constructia unui drum in regim propriu insa, s-ar putea sa descoperi ca asfaltul nu este intotdeauna cea mai buna optiune, fie din cauza rezistentei in timp, fie din cauza costurilor.

Drum betonat sau drum asfaltat? Ce alegi?

Eliminam din start drumurile din pietris sau pamant, deoarece pot prezenta un real disconfort atat la mersul pe jos, cat si la mersul auto. Raman optiunile asfaltului si betonului.

Asfaltul. Este o solutie ieftina, care poate sa fie pusa in opera oriunde si are o rezistenta foarte buna la inclinare. Asfaltul ofera un confort foarte bun la rulare, permita zapezii sa se topeasca mult mai repede si se pune in opera foarte repede. Pe langa asta, asfaltul reuseste sa asigure o estetica foarte placuta. Din pacate, nu este tocmai rezistent in timp si se poate supraincalzi.

Betonul. Foarte multi oameni opteaza pentru betonare drumuri, motivele fiind cat se poate de convingatoare. Drumurile de beton au, intr-adevar, un cost mai mare si necesita mai mult timp pentru a fi puse in opera. Cu toate astea, un drum de beton este mult mai dur, necesita mult mai putine reparatii in timp si este usor de intretinut. Drumurile de beton nu sunt deteriorate atunci cand se scurge uleiul, asa cum se intampla in cazul asfaltului si fac fata foarte bine intemperiilor.

Daca iti doresti, asadar, un drum foarte confortabil, pe care sa poti merge fara prbleme si fara riscuri, atat cu masina cat si pe jos sau cu bicicleta, asfaltul este solutia. Daca, in schimb, iti doresti un drum pe care sa il poti folosi pentru foarte multa vreme fara prea multe interventii, betonul este cea mai buna solutie. Pentru drumurile rezidentiale care nu sunt foarte lungi, betonul reprezinta cea mai buna optiuna, cel mai adesea.