Ecografia o metoda diagnostica utila Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Principiul ecografiei este asemanator celui sonar si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala. Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor. Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente de peste 20.000 Hz, imperceptibile auzului uman, care sunt inofensive pentru structurile anatomice pe care le intalnesc.
Practic este vorba de o harta acustica ce deseneaza organe sau tesuturi, in diferite planuri, in functie de pozitia transductorului, de aceea fiind denumita si „stetoscop optic”.
Ecografia este o metoda imagistica sigura, fara efecte adverse asupra structurilor examinate, usor accesibila, fara costuri mari si care poate vizualiza orice structuri anatomice, cu limitari la nivelul plamanului, osului si creierului, din care se pot vizualiza doar anumite parti, iar in cazul creierului, doar la varste tinere, cand suturile dintre oasele care alcatuiesc cutia craniana – fontanelele, nu sunt inchise.
Fiind o metoda in care nu exista efecte adverse, nu foloseste radiatii, nu este invaziva si care in majoritatea cazurilor nu necesita o pregatire speciala, cum ar fii sedarea, ecografia poate fii repetata de cate ori este nevoie si la orice grupe de pacienti, in special gravidele si copii.
Ecografia este o examinare moderna, neinvaziva, extrem de utila care permite vizualizarea organelor interne cu ajutorul ultrasunetelor.
Tipuri de ecografii care se pot efectua in cadrul Centrului Medical Arena cu ajutorul ecografului Philips Clear Vue 350:
- Ecografie cardiaca 2D Doppler – este principala metodă imagistică cardiaca şi cea mai solicitată. Ecocardiografia permite studierea şi vizualizarea amănunţită a tuturor structurilor cordului (cavităţi, valve, muşchi), iar examinarea Doppler permite examinarea circulatiei sangelui in interiorul cavitatilor cardiace.
- Ecografie abdominala- permite examinarea organelor interne in care nu se afla aer precum ficat, colecist, pancreas, rinichi, splina, vezica urinara, uter, ovare, prostata.
- Ecografie san permite examinarea structurii sanului si depistarea unor modificari patologice
- Ecografie tiroida – ecografie de inalta rezolutie (7-15 MHz), este metoda imagistica de prima intentie in explorarea glandei tiroide si este considerata cea mai sensibila metoda de investigare a acesteia.
- Ecografie Doppler vascular cerebral (artere carotide si vertebrale) masoara fluxul de sange (directia, viteza, volumul) din artere sau vene, si ofera informatii importante despre circulatia singelui la nivel cerebral. Face parte din examinarea normala ecografica si nu presupune nicio pregatire suplimentara din partea pacientului
De retinut
- ecografia este neinvaziva si se poate repeta
- nu exista contraindicatii pentru efectuarea de ecografii
- este util efectuarea unei examinari ecografice o data pe an
- pentru ecografia abdominala este necesar sa nu se manance inainte cu cateva ore
- pentru ecografie abdomen inferior se bea inainte de examinare 1 litru de apa
- ecografia aduce informatii importante despre structura organelor, dar diagnosticul final si recomandarile de tratament se fac de catre medicul specialist care tine cont si de alte examinari si analize de laborator