admin

Endocrinologia și Gastroenterologia

Endocrinologia se ocupă cu sistemul endocrin, pe când gastroenterologia cu cel digestiv și organele anexe ale acestuia. Există însă vreo legătură între cele două? Ei bine, în rândurile ce urmează vom discuta despre fiecare în parte, ce afecțiuni pot apărea legate de aceste două ramuri medicale, cu ce se ocupă mai exact, unde poți beneficia de tratament în acest sens și multe alte lucruri interesante. Iar dacă cele două au sau nu legătură una cu cealaltă îți vei da cu siguranță seama de unul singur!

Această ramură a medicinei se concentrează în principiu pe studiul, diagnosticarea și tratarea sistemului endocrin, acesta fiind cel responsabil de secreția de hormoni și funcționarea optimă a glandelor endocrine (glanda tiroidă, glanda pituitară, glandele suprarenale, pancreasul, ovarele și testiculele etc).

În ceea ce privește hormonii, aceștia sunt de fapt niște substanțe chimice produse de glandele endocrine și eliberate mai apoi în sânge. Rolul acestora este acela de a regla anumite funcții și procese din organism (metabolismul, creșterea, starea emoțională, reproducerea etc).

Vorbind despre funcțiile endocrine, acestea au ca scop echilibrarea internă a organismului, controlând nivelul de glucoză din sânge, funcția metabolică, tensiunea arterială, starea emoțională și multe alte aspecte legate de sănătatea generală.

Printre cele mai comune afecțiuni endocrine se numără: diabetul zaharat, hipotiroidismul, hipertiroidismul, boala Cushing, sindromul ovarelor polichistice și altele. La spitalul Sf. Ioan din Baia Mare te poți bucura de servicii profesionale pe partea de endocrinologie Baia Mare, vei fi consultat și tratat de către o echipă devotată de medici, care îți vor oferi un tratament corect, perfect pentru starea ta de sănătate.

Gastroenterologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul sistemului gastrointestinal și cu tratarea afecțiunilor digestive. Organele ce sunt deseori în atenția medicilor specialiști în gastroenterologie Baia Mare sunt: esofagul, stomacul, intestinul subțire și gros, ficatul, vezica biliară și pancreasul. Acestea se pot confrunta cu diferite afecțiuni, unele dintre cele mai populare fiind: refluxul gastroesofagian, ulcerul gastric, boala de reflux gastroesofagian (GERD), gastrita, colita, boala inflamatorie intestinală (IBD) (cum ar fi boala Crohn și colita ulceroasă), diareea cronică, constipația etc.

În cazul în care ajungi să te confrunți cu probleme de acest fel, poți apela cu încredere la cabinetul de gastroenterologie de la spitalul Sf. Ioan din Baia Mare.

Când vine vorba de consultații, un instrument important în gastroenterologie este endoscopul, un tub flexibil cu o cameră video la capăt prin care se poate vizualiza interiorul sistemului gastrointestinal și multe altele. De asemenea, în nișa de endocrinologie se folosește adesea screening-ul. Rolul acestuia este depistarea precoce a afecțiunilor gastrointestinale.

După consult, specialiștii în gastroenterologie de la spitalul Sf. Ioan din Baia Mare vor utiliza, în funcție de caz, o gamă variată de tipuri de tratamente, precum: medicamente, intervenții endoscopice și proceduri chirurgicale.

Cuvânt de final

Așadar, fie că vorbim despre endocrinologie sau gastroenterologie, ambele sunt două ramuri extrem de importante în medicină. Iar dacă te confrunți cu astfel de lucruri neplăcute, precum afecțiunile despre care am vorbit mai sus, este extrem de important să consultați un gastroenterolog sau un endocrinolog calificat pentru evaluarea și tratamentul oricăror probleme digestive sau afecțiuni asociate, pentru a asigura un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.