Una dintre principalele probleme cu care se confrunta cei care ajung sa fie imobilizati la pat este escara. Desi in stadiile incipiente, escara poate sa fie vindecata fara probleme, aceasta se agraveaza destul de repede si duce la complicatii in cazul in care nu este privita cu atentie.
Ce este, de fapt, aceasta boala?
Cunoscuta si sub denumirea de ulcer de decubit sau ulcer de presiune, este una dintre cele mai neplacute boli ale persoanelor imobilizate la pat. Aceasta este o rana aparuta la nivelul pielii, cauzata de presiunea constanta exercitata asupra acestui organ, pe termen lung.
Exista 4 stadii ale acestei boli, stadiul I fiind cel mai simplu de tratat. Acesta se manifesta prin aparitia unei zone rosiatice pe piele, care persista chiar si la cateva ore dupa eliminarea presiunii. Stadiile II, III si IV sunt mult mai grave, stadiul IV soldandu-se cu leziuni destul de neplacute asupra osului si asupra articulatiilor.
Cifrele nu sunt deloc placute, spunand ca nu mai putin de 7-8% dintre pacientii care au o paralizie totala a membrelor inferioare ajung sa moara din cauza acestei boli.
Ce este de facut?
Cea mai buna solutie medicala este preventia, motiv pentru car este bine ca atunci cand o persoana draga este imobilizata la pat sa se caute saltele antiescara de o calitate cat mai buna si alte solutii cat mai eficiente. Fiecare element care intra in contact cu pielea este important, asadar, grija trebuie sa fie una sporita.
Printre sfaturile doctorilor antiescara se mai numara si urmatoarele:
- Ingrijirea cat mai corecta a pielii din zonele supuse la presiune constanta. De regula, medicii sunt cei care ofera recomandari in acest sens. Pielea trebuie sa fie curatata periodic cu un sapun neutru, iar curatarea este bine sa se faca fara presiune si fara apa fierbinte.
- Repozitionarea persoanei imobilizate la intervale regulate. Este recomandat un interval de maxim doua ore, daca starea pacientului permite acest lucru. In momentul repozitionarii trebuie sa se evite frecarea de pat sau contactul pielii cu suprafete dure.
- Utilizarea unor perne din spuma poliuretanica si eliminarea presiunii din zone precum genunchii, coatele sau calcaiele.
- Folosirea unor creme hidratante care sa previna uscarea pielii.
Cum trebuie sa fie o saltea antiescara?
Dintre toate sfaturile, folosirea unei saltele antiescara este cel mai bun. Fara a fi foarte costisitoare, o astfel de saltea reduce presiunea de decubit exercitata asupra corpului si previne, sau chiar ajuta la vindecarea escarelor. La alegerea unui astfel de produs este bine sa se ia in considerare cateva elemente, cum ar fi materialul din care este realizat, eficienta pe care a avut-o asupra altor pacienti bolnavi de escara si recomandarile producatorilor. Pe piata exista cateva modele excelente, cum ar fi cele promovate de PerVita.