Cafeaua, o pasiune complexa pentru un gust incredibil

woman holding cup of latte

Photo by antas singh on Pexels.com

O cafea aromata, savurata la primele ore ale diminetii, este ratiunea de a fi pentru foarte multi oameni. Aceasta licoare magica prin care sunt trezite simturile si care da startul celor mai frumoase zile, ascunde in simplitatea ei o istorie complexa si foate multe detalii ce trebuie sa fie stiute de absolut toti iubitorii de cafea.

O cafea de calitate nu este un simplu praf din boabe de cafea, fiert intr-un ibric pe aragaz. Pentru a obtine cafeaua perfecta, multi pasionati au inovat si au dezvoltat diverse modalitati de a o prepara.

Care sunt cele mai interesante lucruri de stiut despre cafea?

Istoria de peste 1000 de ani a cafelei a dat nastere unor adevarate legende, dar si unor lupte pentru suprematie in aceasta industrie a bauturii negre. Cafeaua a fost descoperita in secolul 9 de catre niste ciobani care au vazut ca oile care mananca boabe de cafea tind sa fie mult mai energice. Nu a durat mult pana cand aceste boabe de cafea sa devina una dintre cele mai importante resurse naturale ale planetei. Se pare ca dupa petrol, cafeaua este cea mai comercializata resursa din intreaga lume. Printre lucrurile interesante despre aceasta bautura se numara si urmatoarele:

  • Cafeaua este primul aliment care a fost uscat si inghetat pentru a rezista mai mult in timp;
  • Exista doua tipuri de boabe de cafea: Arabica si Robusta. Pe piata, 70% dintre cafeaua comercializata este Arabica, o cafea gustoasa, insa nu extrem de puternica. Robusta este mai amaruie si are de doua ori mai multa cofeina.
  • Majoritatea cafelei bauta in lume este produsa in Brazilia, Columbia si Vietnam.
  • De-a lungul timpului au existat mai multe incercari de interzicere a cafelei. In Mecca, in 1511, spre exemplu, liderii considerau ca prin consumul de cafea se stimuleaza gandirea radicala. De asemenea, clericii din secolul 15 considerau aceasta bautura drept satanica.
  • Doar mirosul de cafea poate avea un efect energizant asupra oamenilor.

Find atat de iubita, este normal ca de-a lungul timpului au aparut tot felul de variatii de cafea, care mai de care mai interesante. Desi exista sute de feluri, cele mai populare sunt in numar de 9, in frunte cu espresso. Espresso este cea mai eficienta bautura pe baza de cofeina, fiind un shot foarte puternic de cafea, baut adesea in Italia. Printre tipurile foarte iubite se mai numara Ristretto, care este un espresso mai concentrat, Cappucino, Mocha, Latte, Americano Machiatto, Latte-Machiatto si Frappe. Toate sunt diverse variatii de espresso, la care se adauga zahar, gheata, frisca sau lapte.

Concluzionand, indiferent ca este bauta in cafenea sau acasa, cafeaua este un adevarat deliciu. Merita, asadar, sa cunoastem mai multe despre ea. Tocmai de aceea, daca aveti informatii interesante despre cafea le asteptam in sectiunea de comentarii :).