Grasimi saturate vs nesaturate, un razboi intens al sanatatii
Grasimile care sunt vizibile sunt cele care se pot vedea cu ochiul liber si se pot gasi in unt, uleiuri si grasimea de pe carne. De exemplu, puiul are un strat subtire de grasime care poate fi observat chiar sub piele. Desi este imposibil de crezut, fiecare organism are nevoie de grasimi pentru a avea o stare de sanatate buna. Acestea ofera de doua ori mai multa energie decat se extrage din proteine sau carbohidrati si pot transporta substante nutritive vitale pentru sanatatea celulelor
Care sunt grasimile sanatoase ? Care sunt grasimile nesanatoase?
Grasimile nesanatoase sunt cele saturate, care se obtin din surse animale si care cresc nivelul de colesterol nociv in corp. Acestea pot cauza boli de inima si de circulatie a sangelui, rezultate de obicei prin procesare din alimente din carne, margarina, untura si unt. Acestea maresc nivelul caloriilor si pot creste riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare.
Grasimile sanatoase sunt cele monosaturate sau polisaturate, care se pot gasi in nuci, ulei de masline, porumb sau arahide, peste si avocado. Aceste grasimi reduc nivelul de colesterol si echilibreaza nivelul de insulina.
In competitia de grasimi saturate vs nesaturate, cele saturate au efectele negative asupra sanatatii. Acestea devin solide la temperatura camerei, determinand aparitia arterosclerozei. Acestea formeaza placi de grasime care se pot depune pe artere, ingreunand astfel circulatia sangelui si crescand riscul de a fi predispus la goli de inima. Un consum foarte mare din acest tip de grasimi poate determina la femei aparitia fluctuatiilor emotionale.
Grasimile saturate pot fi inlocuite cu metode simple, cum ar fi marirea cantitatii de grasimi sanatoase. In primul rand, uleiul de floarea soarelui sau untul se poate inlocui cu uleiul de masline, iar in loc de chipsuri, se pot consuma nuci, fistic, migdale si multe alte oleaginoase.
Grasimi saturate vs. nesaturate
Diferenta primordiala dintre grasimile saturate si cele nesaturate este una extrem de simpla si evidenta. Grasimile saturate, din cauza faptului ca devin solide la temperatura camerei, ridica foarte mult nivelul de colesterol. Pe de alta parte, cele nesaturate raman in starea lor lichida.
Ambele variante sunt vizibile, insa grasimile nesaturate sunt o optiune mult mai sanatoasa, benefica pentru organism.