admin

Escarele, inamicul pacientilor imobilizati la pat

Denumite si leziuni de decubit, escarele sunt niste rani ale pielii cauzate de o presiune prelungita ce a limitat, in acele locuri, fluxul de sange.

Escarele rezulta deseori din presiunea combinata cu frecarea pielii afectate si cu umiditatea, aparand, de cele mai multe ori, in zonele osoase.

Diagnosticul se pune, de obicei, in urma unei examinari fizice.

In cazul tratamentului adecvat, leziunile de decubit ce se afla intr-un stadiu incipient se vindeca bine si relativ usor. Repozitionarea frecventa a corpului si ingrijirea minutioasa a pielii sunt cele mai bune metode de a preveni dezvoltarea escarelor.

Tratamentul include curatarea, indepartarea presiunii din zona afectata, folosirea unor pansamente speciale si uneori a antibioticelor. Exista, de asemenea, situatii in care escarele nu pot fi tratate decat prin interventii chirurgicale.

De mare ajutor in prevenirea presiunii in exces sunt saltelele antiescare. Pacientii imobilizati sunt persoanele cele mai susceptibile sa dezvolte leziuni de decubit. Folosind, insa, saltele antiescare in locul saltelelor obisnuite, ei nu vor mai avea o presiune crescuta asupra zonelor corpului cu risc de dezvoltare a escarelor.

Aceste probleme pot aparea la persoanele de orice varsta, dar, dupa cum am mai spus, cei care sunt imobilizati la pat sau in scaunul cu rotile prezinta cele mai mari riscuri. Ele apar acolo unde exista presiune asupra pielii, cele mai frecvente locuri fiind zonele corporale in care osul este aproape de piele, cum ar fi spatele, soldurile, coada posterioara, calcaiele, gleznele si coatele. Persoanele care au leziuni nervoase sau paralizii au un risc mai mare de a dezvolta leziuni de decubit.

Escarele apar cel mai frecvent la persoanele in varsta, deoarece pielea lor poate fi mai subtire si se poate vindeca mai lent. De asemenea, escarele se dezvolta la oamenii care sunt spitalizati si care au capacitati limitate de a se deplasa sau de a-si misca pozitia corpului in pat. Iar odata aparute, escarele prelungesc timpul petrecut in spitale.

Daca nu sunt tratate in mod corespunzator sau in cazul in care conditiile de sanatate care stau la baza escarelor impiedica vindecarea, acestea pot pune viata in pericol.

Daca, insa, sunt depistate la timp, escarele se pot vindeca usor. Exista tratamente pentru toate stadiile escarelor, cu toate ca cele din stadiul III si IV sunt mai greu de vindecat.