VladP

Ghid de sănătate orală la copii. Cum îți poți proteja copilul de probleme dentare

Implicarea părinților în crearea unei rutine sănătoase de igienă orală pentru copilul lor și în dezvoltarea unui comportament pozitiv în ceea ce privește igiena cavității bucale pot avea un impact major nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung. Există numeroase lucruri pe care orice părinte le poate face pentru a-și ajuta copilul să aibă o bună sănătate bucală pe termen lung, care nu necesită eforturi prea mari sau costuri exagerate.

Începe devreme periajul dentar

Pentru a ajuta copilul să dezvolte obiceiuri sănătoase și pentru a preveni problemele dentare în viitor, se recomandă începerea periajului dentar de la vârsta de șase luni – un an, odată cu apariția primilor dinți. Perseverența în încurajarea unei igiene orale adecvate și promovarea unei alimentații sănătoase contribuie la menținerea sănătății orale a copilului pe termen lung.

Limitează consumul de zahăr al copilului

Zahărul este unul dintre principalii factori care contribuie la apariția cariilor dentare. Reducerea consumului de zahăr poate ajuta la prevenirea formării plăcii bacteriene și implicit a cariilor și a altor afecțiuni dentare. În consecință, îți poți proteja copilul de problemele dentare încurajându-l să consume fructe și legume și să evite alimentele bogate în zahăr.

Mergi cu copilul la stomatolog

Curățarea cu regularitate a dinților trebuie să fie o prioritate încă din primii ani de viață, însă fără a se neglija importanța controalelor stomatologice. Controalele stomatologice din primii ani de viață, recomandat a se efectua la un specialist în pedodontie, completează igiena bucală și permit evaluarea profesională a stării de sănătate a dinților și gingiilor.

Tratează afecțiunile orale în fazele incipiente

Tratamentul prompt al afecțiunilor dentare este important pentru a preveni complicațiile și pentru a menține sănătatea orală. Dacă observi orice anomalie dentară sau disconfort oral, este important să acționezi rapid. Medicul pedodont poate oferi atât un tratament adecvat problemei identificate, cât și recomandări pentru prevenirea recurenței sau a altor complicații. Nu amâna programarea unei vizite la pedodont pentru copilul tău, deoarece sănătatea dinților săi depinde de acțiunea ta promptă!

Oferă copilului exemple pozitive

Exemplul pe care îl oferi ca părinte joacă un rol important în formarea obiceiurilor sănătoase de igienă orală ale copilului. Altfel spus, dacă îți arăți preocuparea și atenția față de propria sănătate bucală, copilul va înțelege că sănătatea danturii este o prioritate și va fi mai motivat să își îngrijească și el dinții în mod corespunzător.

Când se recomandă utilizarea periuței dentare și a pastei de dinți?

Periuța de dinți poate fi folosită odată ce au erupt dintii de lapte, în timp ce pasta de dinți cu fluor se recomandă a se utiliza doar după erupția completă a primilor dinți permanenți. Până la erupția dinților permanenți, pasta de dinți utilizată este una adaptată nevoilor copiilor, în general fără fluor, pentru a fi sigură în cazul în care copiii o înghit accidental în timpul periajului.