Gutuile sunt fructe aromatice galbene, care au un un gust minunat, in special atunci cand sunt gatite. O gutuie cruda are un gust usor acru si astringent, avand miezul alb sau galben pal. In cazul in care aceste fructe sunt fierte pentru o perioada lunga de timp, gustul lor devine mult mai dulce, miezul lor se intuneca, fiind astfel ideale pentru prepararea gemurilor, compoturilor si marmeladelor.
Gutuile sunt bogate in pectina, o substanta chimica ce permite atat gutuilor cat si citricelor sa devina gelatinoase atunci cand sunt fierte foarte mult. Aceste fructe sunt adesea folosite in prepararea gemurilor, jeleurilor si pastelor dulci, cum ar fi membrillo. Ele pot fi, de asemenea, coapte sau fierte, pentru a fi consumate. Feliile de gutui fierte se adauga la preparatele dulci, dar si la branzeturi sau carne. Mai mult decat atat, gutuile sunt uneori folosite pentru a face vin, cidru sau lichioruri.
Gutuile arata ca o incrucisare intre un mar si o para, fiind, de altfel, inrudite cu acestea. Plantele care produc aceste fructe au denumirea stiintifica Cydonia oblonga, insa exista si alte plante inrudite care sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de gutui, inclusiv asa-numitele flori de gutui care sunt cultivate in special pentru a servi drept plante ornamentale. Florile de gutui sunt, totodata, numite gutui japoneze sau japonica. Roadele lor sunt mici si au o culoare aurie. Unele soiuri de flori de gutui produc fructe comestibile, care pot fi utilizate pentru a prepara jeleuri, asemenea, fructelor mai mari de gutui.
Istoria gutuilor
Gutuile sunt foarte populare in unele parti ale lumii de azi, fiind candva fructe de baza in America de Nord. Acolo, oamenii obisnuiau sa creasca gutui in propriile gradini, intretinand livezi impresionante.
Planta de gutui este, insa, destul de veche si a aparut in Asia Mica. Aceasta era des folosita in Grecia Antica si Roma. In acea vreme, se sugera ca gutuia a fost, de fapt, fructul care a ispitit-o pe Eva atunci cand aceasta a incalcat regulile din Gradina Edenului. De asemenea, in trecut, gutuile erau adesea folosite pentru a umple casele cu un miros parfumat, fiind considerate si un simbol al iubirii.
Beneficiile nutritionale ale gutuilor
Gutuile sunt bogate in vitamina C, dar acest nutrient se pierde atunci cand fructele sunt gatite. Din pacate, cele mai multe gutui sunt prea acre pentru a putea fi mancate in forma lor bruta (desi cercetatorii incearca sa creeze soiuri noi de gutui dulci, care sa poata fi mancate in stare cruda).
Gutuile ofera, de asemenea, fibre, mai ales daca sunt consumate cu tot cu coaja. Acestea sunt sarace in grasimi si sodiu si contin o cantitate semnificativa de fier, cupru si potasiu. Mai mult decat atat, fructele de gutui sunt sarace in calorii.