pfa sau srl

admin

PFA sau SRL?

Care este cea mai buna forma de afacere pe care o poti alege, in conditiile in care absolut toate formele legale din Romania prezinta o birocratie foarte mare? Ce alegi atunci cand afacerea pe care vrei sa o demarezi este una mica? PFA sau SRL?

 

pfa sau srlExista un numar din ce in ce mai mare de oameni care doreste sa demareze o afacere, insa informatiile despre modul in care acest lucru poate sa fie facut cu succes sunt destul de putine. Primul lucru pe care trebuie sa il alegi si sa il alegi foarte bine este forma legala sub care iti vei desfasura activitatea. Cele mai intalnite forme legale sunt PFA-ul si SRL-ul, adica persoana fizica autorizata si societate cu raspundere limitata. Diferentele dintre ele sunt destul de mari, in asa fel incat este bine sa te informezi foarte bine inainte de a lua o decizie.

Ce presupune PFA-ul?

Este cea mai simpla forma legala pe care o poti adopta si presupune prestarea unei activitai pentru care esti pregatit 100% si pentru care poti fi platit. Este o varianta excelenta datorita simplitatii sale, insa s-ar putea sa fie destul de costisitoare. Marele dezavantaj al PFA-ului este faptul ca este o forma limitata, care nu iti permite sa te dezvolti foarte mult. Pentru o afacere de dimensiuni reduse insa, poate fi alegerea perfecta.

Marele avantaj este faptul ca nu ai nevoie de contabilitatea, aceasta putand fi facuta in partida simpla, adica direct de catre tine.

Ce presupune SRL-ul?

Este cea mai folosita forma de afacere pentru care poti opta. Avantajele pe care le ofera o astfel de firma sunt destul de mari. In primul rand, ofera mai multe variante, printre care SRL-D sau microintreprindere, cu avantaje vizibile pentru cei ce se afla la inceput de drum si in al doilea rand, ofera posibilitati nelimitate de crestere. Dezavantajul este faptul ca nu poti cheltui banii primiti dupa bunul plac, fiind necesara asteptarea unui an fiscal pentru a putea retrage dividendele.