admin

Principalele motive pentru care copilul trebuie dus la logoped

Portrait of smiling senior man giving speech during therapy session in support group, copy space

Limbajul este haina gandirii”, o fraza memorabila spusa candva de Samuel Butler, sugereaza cat de importanta este exprimarea, fie ea orala sau scrisa. Limbajul este, intr-adevar, extrem de important si trebuie dezvoltat in mod corespunzator inca din primii ani de viata. Tot mai multi parinti stiu acest lucru, astfel ca se intereseaza din timp de modul in care pot fi stimulati micutii lor pentru a se exprima corect si sanatos. Ei apeleaza la specialisti in logopedie, la psihilogi si la medicul de familie atunci cand observa ca cei mici nu reusesc sa vorbeasca bine, sa pronunte corect cuvintele, sa ceara in mod normal ceea ce doresc sau prezinta anumite comportamente neobisnuite sau nepotrivite (de pilda, se joaca in mod atipic, prefera izolarea, isi flutura manutele, scot fel si fel de sunete si strigate ciudate, etc.)

Ce este logopedia?

Logopedia, denumita si terapia tulburarilor de limbaj, este o ramura a defectologiei care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea persoanelor care sufera de diferite tipuri de probleme ale limbajului, cum ar fi: tulburarile de pronuntie, tulburarile de ritm si fluenta a vorbirii, tulburarile polimorfe (probleme in producerea sau intelegerea vorbirii), tulburarile limbajului scris-citit, tulburarile de dezvoltare (mutismul electiv, retardul de limbaj, autismul infantil, handicapul de auz sau de intelect, etc.) si tulburarile asociate unor afectiuni de tip psihiatric sau psihopatologic.

Unul dintre cei mai importanti factori ce trebuie luati in considerare atunci cand se solicita evaluarea logopedica si/sau psihologica este varsta.

Primul an de viata

In primul an de viata, vorbirea si limbajul sunt intrinsec legate de alte forme de comunicare, asa ca, desi copilul este inca departe de a putea pronunta primele cuvinte, anumite comportamente ale sale pot ridica semnale de alarma. Primul semn ale oricarei probleme de comunicare la copiii de 1-3 luni este lipsa interactiunii cu celelalte persoane. In primele 3 luni de viata, bebelusii trebuie sa zambeasca si sa priveasca in ochii celor din jur, asadar absenta acestor semne sociale trebuie urmarite cu mare atentie de catre parinti.

La varsta cuprinsa intre 3 si 12 luni, micutii trebuie sa rada, sa faca fel si fel de gesturi si sa fie interesati de joaca cu persoanele din jurul lor. In cazul absentei acestor comportamente, este recomandata interventia unui logoped. Cu cat eventualele probleme sunt identificate mai devreme, cu atat mai usor si mai repede acestea se vor rezolva.

Un an – un an si jumatate

Aceasta este etapa in care copilasii trebuie sa inceapa sa rosteasca primele lor cuvinte. Sigur, vocabularul lor va fi unul foarte restrans, insa ar trebui sa contina cateva cuvinte. De asemenea, copilasii de aceasta varsta sunt asteptati sa foloseasca mai multe gesturi, precum indicarea unui obiect sau a unei persoane, clatinarea capului si, nu in ultimul rand, sa se angajeze in mod activ in interactiunea cu persoanele din jur.

Un an si jumatate – doi an

Pana la implinirea varstei de doi ani, ne asteptam ca micutii sa aiba deja un vocabular extins. Ei trebuie sa invete noi cuvinte in mod regulat, dar si sa invete sa le foloseasca impreuna. Nu ne asteptam sa formeze propozitii si fraze complexe, insa trebuie sa fie capabili sa formeze grupuri se doua, trei cuvinte pentru a transmite mesaje.

Intre doi si patru ani

Este perioada in care parintii trebuie sa stie clar daca micutii lor au sau nu dificultati de vorbire. Un motiv ar fi faptul ca vocabularul este inca foarte limitat, iar copilul nu poate sa formeze grupuri de cuvinte pentru a transmite mesaje. De asemenea, lipsa interesului sau a capacitatii de a interactiona este un alt semn ca micutul ar trebui dus la un specialist de logopedie. Utilizarea frecventa a cuvintelor in mod eronat si neintelegerea instructiunilor si informatiilor provenite din partea parintilor si a celor din jur sunt si ele motive pentru care micutul ar trebui vazut de un logoped. Nu in ultimul rand, pronuntarea gresita a vocalelor si folosirea rara a consoanelor sunt indicii ca micutul are nevoie de ajutorul unui logoped.