Probleme de dezintegrare ale betonului

Cele mai intalnite problema in cazul cladirilor mai vechi sunt probleme de dezintegrare ale betonului. Aceste cladiri ajung in cel mai rau caz la demolari sau lucrari de taieri beton. Asta se intampla din cauza faptului ca o cladire cu betonul deteriorat este considerata periculoasa sau inutila. De aceea, cei mai multi dintre oameni aleg sa o darame si sa ridice o cladire de la zero.

Insa, daca betonul nu a ajuns in stare grava astfel incat sa se realizeaze lucrari de taieri beton, el poate fi refacut. Este destul de important ca cei care se vor ocupa de restructurare sa stie care este cauza dezintegrarii betonului.probleme de dezintegrare ale betonului

Factorii care cauzeaza probleme de dezintegrare ale betonului

  1. Betonul nu a fost turnat sau lucrat cum trebuie: cantitatea gresita de apa si ciment, intarire defectuoasa, denivelari ale substratului, etc. Astfel de greseli duc la aparitia unor crapaturi, bule de aer, fisuri, gauri, etc.
  2. Socul mecanic la care este supus betonul: temperatura, umiditatea, actiuni eletrolitice, folosirea cofrajului fara placi de baza, cutremure, suprasarcina.
  3. Deteriorarea chimica: unele substante chimice lichide sau gazoase pot afecta compozitia sau structura betonului. Astfel de substante sunt: bacteriile anaerobe, sulfatii, acizii, clorurile, etc.
  4. Deteriorarea fizica care se produce din cauza factorilor precum: inghet.dezghet, deplasarea termica, eroziune, contractie, abraziune si uzura.

Din cauza diverselor cauze care pot produce degradarea betonului unei suprafete sau cladiri, este necesar ca o echipa specializata in acest domeniu sa identifice problemele.

In cazul in care betonul nu a suferit modificari grave, acesta poate fi slefuit pentru a capata un aspect nou, inlocuit sau completat prin unele locuri. Insa este important ca structura de baza care sustine betonul sa fie intacta.

In cazul in care betonul a fost foarte afectat, iar structura de baza are si ea probleme, atunci trebuie apelat la lucrari de taieri beton sau demolari. In acest fel, partea dezintegrata va fi inlaturata, iar betonul poate fi refacut de la zero.