Desi atunci cand ne gandim la rame tablouri conturam in minte niste obiecte aditionale, care nu fac altceva decat sa evidentieze o opera de arta, rama a fost pentru multa vreme o opera de arta in sine. De foarte multe ori, rama era mai importanta chiar decat opera pe care o evidentia, deoarece era cea care se incadra in arhitectura spatiului si prin modul in care era realizata reusea sa atraga atentia.
Pentru ca istoria ramelor pentru tablouri este cat se poate de interesanta, am incercat sa trecem in revista cateva idei care o definesc .
Cand au inceput tablourile sa fie inramate?
Se pare ca primii care au utilizat rame pentru a-si evidentia picturile, au fost egiptenii antici. Acestia creau rame care incadrau diverse scene de pe peretii cladirilor.
Cea mai veche rama care inca exista dateaza din anii 50-70, este realizata din lemn si a fost gasita intr-un mormant egiptean. Aceasta a fost conservata perfect, alaturi de pictura pe care o incadra.
La inceput, aceste rame din lemn erau destinate exclusiv lacasurilor de cult, insa incet, incet, au inceput sa patrunda si in casele oamenilor. Acestia au descoperit ca locuinta este mult mai atractiva prin afisarea unui tablou, ceea ce a dus la dezvoltarea unei adevarate industrii si la cresterea substantiala a valorii tablourilor.
Ramele asemanatoare cu cele pe care le cunoastem astazi au aparut abia in secolele XII – XIII. Acestea erau realizata manual din lemn si erau sculptate cu modele care mai de care mai interesante. Multe dintre ramele acelor secole se gasesc inca in cadrul bisericilor.
Din ce materiale erau construite ramele in trecut?
Majoritatea ramelor erau construite din lemn. Atat rama gasita in Egipt, cat si ramele gasite in manastiri foarte vechi erau realizate din lemn. Lemnul a ramas si astazi unul dintre cele mai importante materiale pentru rame, diferenta fiind data de esente. In secolul XVI se folosea foarte mult lemnul de stejar iar din secolul XVII a devenit foarte popular lemnul de pin, gratie maleabilitatii sale foarte bune.
Pentru bogati, ramele erau realizate si din alte materiale. De multe ori, erau construite din nuc, abanos, carapace de broasca testoasa sau chiar din aur.
Istoria tablourilor si istoria ramelor tablourilor este cu adevarat fascinanta. Tocmai de aceea, merita sa fie aprofundata. Pentru cei care doresc rame moderne insa, istoria se scrie acum, iar o parte din aceasta istorie este scrisa in https://orsini.store/ , acolo unde pot fi gasite o multime de rame cat se poate de interesante.