admin

Schimbarea hostingului – câteva greșeli de evitat

Hostingul actual nu îți mai convine: este mult prea scump, intervin frecvent tot felul de probleme sau lipsa de modernitate reprezintă principalele motive care te determină să dorești să faci o schimbare. O întrebare nu își dă pace: cum să schimbi hostingul fără să schimbi numele de domeniu?

Greșeala numărul 1 – ai impresia că această schimbare este una banală. Numeroase sunt persoanele care își imaginează că schimbarea hostingului este un lucru simplu la fel ca schimbarea operatorului de telefonie mobilă sau conexiunii de internet. Uită cel mai adesea un detaliu minor, datele. Schimbarea hostingului nu se rezumă doar la schimbarea “țevilor“ prin care trec acele date. Inseamnă schimbarea suportul pe care sunt stocate aceste date dar nu numai. Înseamnă în egală măsură schimbarea mediului tehnic, serverele pe care codul site-ului este executat. Aceste servere web pot avea configurații diferite, s-ar putea să fie incompatibile cu site-ul nostru sau necesiă modificări ale acestuia din urmă. În funcție de oferta aleasă, noul tău hosting va fi mai mult sau mai puțin performantă decât vechiul, mai mult sau mai puțin fiabil. Schimbarea hostingului este oricum decât banal. De unde și necesitatea de a alege cel ma potrivit înainte de orice.

Greșeala numărul 2 – ai impresia că noul furnizor web se va ocupa de tot. In momentul în care te muți dintr-un apartament în altul nu îți imaginezi că noul tău proprietar va asigura mutarea lucrurilor tale, nu? Nu ai niciun motiv să crezi noul furnizor de hosting va asigura migrarea site-ului tău și serviciilor tale. Cu toate acestea, este o eroare destul de curentă. Ai două soluții la îndemână :

  • încredințează schimbarea hostingului la un prestatar extern ;
  • asigură tu însuși migrarea ;

Găzduirea web are drept singură responsabilitate furnizarea unui hosting web funcțional. Unii furnizori propun cu toate acestea, gratuit sau cu plată, să se ocupe cu migrarea site-ului web. Prudența este recomandată în acest caz.

Greșeala numărul 3 – schimbarea găzduirii web fără să faci o salvare în prealabil. Nu trebuie să riști nimic în momentul schimbării găzduirii web, ne referim aici în special la pierderea datelor importante. Dacă se întâmplă ceva, rișit să pierzi date prețioase și importante sau să te regăsești într-o situație mai puțin plăcută. Este regula de aur atunci când vrei să schimbi găzduirea web – trebuie să realizezi o salvare a tuturor datelor : fisiere, baze de date, email-uri. Descarcă o copie a salvărilor efectuate pe PC și verifică că aceste salvări sunt recente și valide.