Un put poate sa fie una dintre cele mai bune solutii pe care le pot adopta cei care locuiesc la curte. Acesta furnizeaza apa gratuita pentru consum propriu sau pentru irigatii, nu necesita plata impozitelor, ofera independenta si daca este bine sapat, asigura o apa mai sanatoasa decat cea furnizata de reteaua publica. Este normal, asadar, ca exista din ce in ce mai multe companii care se ocupa cu foraje puturi iar costurile unui astfel de proces sunt din ce in ce mai mici.
Daca vrei sa iti forezi un put insa, un prim lucru pe care trebuie sa il faci inainte de a cauta o firma de foraje puturi Bucuresti este sa te informezi. Atata vreme cat stii care sunt pasii prin care trebuie sa treci pentru a avea o apa de buna calitate din propria ta curte, sansele sa te bucuri de servicii de buna calitate, la preturi mici, cresc considerabil.
Care sunt principalele etape in procesul de realizare a forajelor pentru puturi?
- Trebuie sa se stabileasca diametru de tubare si calitatea tubulaturii. Exista puturi cu un diametru mai mare si puturi cu diametrul mai mult. IN principiu, alegerea diametrului se face in functie de necesarul de apa si de buget. Desi este mai costisitor, este bine sa se achizitioneze intotdeauna o tubulatura de calitate cat mai buna.
- Achizitia fantelor pentru filtre, un proces foarte important. Desi sunt accesorii destul de ieftine, fantele filtrelor sunt extrem de importante. Acestea trebuie sa fie alese in functie de granulometria stratului acvifer, iar dimensiunea ideala este de 1-3 mm;
- Trebuie sa se identifice straturile acvifere. Inainte de saparea unui put, firma care se ocupa de intregul proces trebuie sa identifice straturile prin care trebuie sa sape, in conditiile in care unele straturi sunt permeabile, iar altele impermeabile. Costul total al putului tine cont si de proprietatile straturilor;
- Dupa saparea putului, trebuie sa se introduca pietris margaritar care sa impacheteze filtrele si sa ofere o filtrare in plus. Acesta este bine sa aiba granulatia de 0,8 – 3 mm.
- Trebuie sa se izoleze straturile de suprafata. Acestea sunt adesea contaminate cu bacterii, nitriti si nitrati, ce pot ajunge in apa. Daca se doreste o apa sanatoasa, trebuie sa se izoleze foarte bine straturile cu ciment sau peleti bentoninici.
- Trebuie sa se faca o limpezire a apei, pana in momentul in care aceasta este perfect limpede.
Nu putem trai fara apa si de cele mai multe ori, consumam apa de la robinet sau apa din comert. Din pacate, nu poti avea garantia asupra calitatii apei din aceste surse, ceea ce face un put o optiune extrem de buna, pe care orice persoana care locuieste la curte o are la indemana.