Cum tii tantarii la distanta pe timp de vara?

Daca locuiesti langa o sursa de apa, tantarii pot fi una dintre cele mai mari probleme ale verii. Pe langa faptul ca intepaturile lor sunt foarte deranjante, acestia mai pot transmite si boli. Din fericire, exista aparate impotriva tantarilor , cateva spray-uri foarte eficiente si cateva plante pe care micile zburatoare nu le suporta.

Cum tii acesti daunatori la distanta, asadar?

In primul rand, incearca sa te expui cat mai putin intepaturilor. Poti face asta evitand sa te imbraci in culori aprinse, care sunt foarte atractive pentru taintari, purtand haine cu maneca lunga sau folosind parfumuri discrete in detrimentul celor foarte puternice. De asemenea, pentru a-i tine departe de locuinta poti instala plase pentru tantari.

Tantarii sunt foarte activi dimineata si seara, asadar, daca poti, evita sa iesi afara in aceasta perioada. Daca vrei totusi sa iti petreci cateva momente pe terasa, exista o serie de solutii prin care sa tii tantarii departe:

  • Nu lasa apa stransa in diverse recipiente. Daca ai piscine gonflabile, recipiente care aduna apa de ploaie, jgheaburi sau balti in curte, este bine sa faci cumva sa scapi de ele;
  • Tunde frecvent gazonul si arbustii de langa terasa. Multi tantari se ascund in iarba inalta;
  • Nu lasa apa sa balteasca atunci cand uzi gazonul si plantele din curte;

In ceea ce priveste solutiile pe care le poti folosi pentru indepartarea acestor vietati, aparatele cu ultrasunete pot fi foarte bune daca le iei din magazine specializate. DE asemenea, anumite plante pot actiona ca un repelant pentru tantari: lavanda, muscatele, galbenelele sau lemongrasul sunt exelente si transmit si un miros foarte placut.

De asemenea, o solutie foarte simpla pentru a putea sta pe terasa fara a suferi din cauza tantarilor este sa amplasezi un ventilator. Fiind vietati foarte mici, tantarii nu vor putea face fata vantului generat de aparat.

Ce mai trebuie sa stii despre tantari?

  1. Exista anumite persoane mai predispuse la muscaturi, cum ar fi viitoarele mame ( care au temperatura corpului mai crescuta) sau copiii. De asemenea, persoanele cu grupa sanguina zero sunt mult mai atractive pentru insectele intepatoare;
  2. Tantarii pot transmite o multime de afectiuni, cum ar fi febra galbena, encefalita sau infectia cu virusul Zika;
  3. Perioada in care incep sa puna probleme este aprilie-mai, atunci cand temperaturile din ape depasesc 10 grade Celsius.