Sfaturi in alegerea unei drujbe

Drujba este o unealta care nu trebuie sa lipseasca din nicio gospodarie, o unealta care ne ajuta la toaletarea copacilor dar si la taierea sau maruntirea lemnelor de foc din gospodarie. O drujba se dovedeste a fi extrem de utila dupa o furtuna puternica din cauza careia au cedat crengile unor copaci. Cu ajutorul sau problema este rezolvata in doar cateva minute.

Cum alegem insa o drujba? Care sunt principalele criterii de care trebuie sa tinem cont? In primul si in primul rand trebuie sa stii ca din punctul de vedere al alimentarii exista drujbe care functioneaza cu acumulatori de energie si drujbe clasice, pe benzina. Specialistii le recomanda pe cele pe baza de benzina deoarece dau dovada de o mobilitate sporita si nu sunt dependente de o priza pentru a fi alimentate.

In ceea ce priveste puterea unei drujbe pe benzina, pentru o gospodarie de exemplu, recomandarea este ca aceasta sa aiba aproximativ 30-45 centimetri cubi. Acest tip de drujbe sunt ideale pentru taierea crengilor dar si pentru pregatirea lemnelor de iarna. Drujbele avansate din punct de vedere tehnologic vin cu un consum mic. Daca este sa vorbim despre rezervorul drujbei, la o drujba care urmeaza sa fie folosita la o gospodarie ideal ar fi ca acesta sa aiba in jur de 300 de mililitri pentru a putea face fata unei reprize mai lungi de taiat lemne. Sunt numeroase modele de drujbe de la bricopro, la cele mai bune preturi, in functie de nevoile fiecaruia, atat drujbe electrice cat si drujbe pe benzina.

Specialistii ne recomanda sa alegem un model de drujba capabil sa amortizeze vibratiile. In momentul in care avem in vedere achizitionarea unei drujbe trebuie sa tinem cont si de calitatea lantului. Lantul trebuie sa fie conceput dintr-un material de calitate, din otel de calitate iar pachetul achizitionat trebuie sa contina lantul si lama, ambele oferite de producator.

Si greutatea este un aspect de luat in considerare, chiar daca nu esential. Asta deoarece greutatea creste odata cu performanta drujbei. Cu alte cuvinte, daca folosesti o drujba de greutate medie pentru aplicatii medii inseamna mai mult timp de utilizare decat in cazul unei drujbe mai grele dar care isi termina treaba mult mai rapid si mai bine. Nu totul sta in greutate ci mai degraba in eficienta.

Nici echipamentul de protectie nu trebuie ignorat, deosebit de important de altfel. In general, acesta este format din pantaloni rezistenti la taieri, o casca de protectie si manusi dintr-un material special conceput, casti de protectie, bocanci si ochelari de protectie.