Mituri despre țigările electronice. Cât sunt de adevărate?

3323

Inca de la aparitia ideii de tigara electronica, printre fumatori au aparut tot felul de mituri. Unele s-au dovedit false, altele s-au dovedit adevarate, in timp ce altele nu au trecut inca testul timpului si sunt pe masa cercetatorilor. Printre cele mai populare mituri despre tigara electronica se numara si urmatoarele:

Tigarile electronice contin anti – congelant

Este un mit aparut in 2009, atunci cand FDA a gasit urme de dietilenglicol intr-un cartus studiat. Aceste urme erau non toxice si au fost gasite doar intr-unul dintre cele 18 cartuse de lichid studiate. Dietilenglicolul este folosit, intr-adevar, in anticongelant, insa nu a mai fost descoperit de atunci in niciun alt cartusi studiat.

Singurele elemente care sunt gasite in lichidul tigarii electronice sunt propilen glicolul, glicerina vegetala si aromele, substante folosite adeseori si in industria alimentara.

Tigara electronica produce apa la plamani

Este un alt mit fals, aparut doar cu scopul de a face anti reclama. Apa la plamani sau pleurezia reprezinta inflamarea pleurei care imbraca fiecare plaman. Aceasta boala este cauzata de agravarea unei raceli sau de prezenta unei tumori in zona. Vapatul nu poate produce apa la plamani, in conditiile in care aburul inhalat nu are cum sa ajunga in pleura.

Cei care vapeaza vor face cancer

Printre elementele care produc cancer atunci cand vine vorba despre fumat, se numara nitrozaminele. Este adevarat ca acestea au fost gasite si in tigara electronica, insa in cantitati mult mai mici decat in cazul tigarilor clasice. Practic, intr-o doza de lichid se gasesc de 1300 de ori mai putine nitrozaminele decat intr-o tigara clasica. Acestea sunt gasite si in plasturii folositi in farmacii pentru renuntarea la fumat. Da! Riscurile sunt acolo si intotdeauna este mai bine sa se renunte la viciu, insa acestea sunt considerabil mai mici decat in cazul fumatului.

In lichidul tigarii electronice sunt o multime de chimicale si de metale

De-a lungul timpului s-au facut o multime de studii si s-a ajuns la concluzia ca in lichidul tigarii electronice exista, intr-adevar, anumiti compusi care pot fi daunatori, insa acestia nu reprezinta un risc pentru sanatate.

Cantitatea de chimicale si de metale din lichidul tigarii electronice este comparabila cu cantitatea de chimicale si de metale din aerul respirat intr-un oras precum Bucurestiul, sau chiar mai mica.

Exista o multime de studii care arata ca tigara electronica este mai sanatoasa decat tigara clasica si cu siguranta, multe dintre miturile care circula printre fumatori pot fi demontate. Astfel, daca esti fumator si vrei sa te bucuri de viciu intr-un mod mai sanatos, este bine sa te orientezi spre o astfel de tigara.