Lista muzeelor din Bucuresti

lista muzeelor din bucurestiPrecum toate capitatele europene , şi Bucureştiul are numeroase muzee, fiecare adresându-se unui anumit sector de public, cu pasiuni pentru un domeniu specific.

Astfel, oricine este interesat de trecut în general sau de un sector anume, cum ar fi arta, aviaţia, ştiinţele naturii şi aşa mai departe, în Bucureşti găseşte cu siguranţă cel puţin un muzeu care să fie pe gustul sau!

De pe blogul despre Bucuresti al celor de la Hotel EOS am obtinut multe informatii despre locurile de vizitat din Bucuresti, mai ales despre muzee.

Mai mult, tot de pe blogul Hotel Eos am descoperit si alte locuri interesante din Bucuresti, pe care nu le stiam, cum ar fi Casa Tudor Arghezi, Casa Melik, Manastirea Mihai Voda, ctitorita de catre Mihai Viteazul, Palatul Sutu care gazduieste Muzeul Bucurestiului, Palatul Cantacuzino care gazduieste Muzeul George Enescu si alte locuri ce ar merita promovate mai mult.

Ceea ce este dureros, este că din cele 52 de muzee  şi case memoriale doar câteva au reuşit să fie renovate.

Muzeul reprezintă oglinda în care un popor se poate recunoaște pe sine însuși. Cu cât sunt mai variate tematic, izbutesc să reflecte o înfățișare mai apropiată de realitate.

Printre muzeele din Bucureşti care se afla în topul preferinţelor publicului general se afla:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE NATURALĂ „GRIGORE ANTIPA”.

Este instituţia care atrage un număr extrem de mare de vizitatori, cu vârste din cele mai variate, este o „bază de date” prin colecţiile sale, unele dintre ele valori ale tezaurului mondial. Aici este locul în care îşi dau întâlnire pasionaţii domeniului ştiinţific, pentru a admira cele mai vaste colecţii geologice, de anatomie, de etnografie şi nu numai din ţara noastră.

MUZEUL DE GEOLOGIE – muzeul este o secţie a Institutului Geologic al României, iar oamenii care lucrează aici sunt în marea majoritate geologi

MUZEUL MILITAR NAŢIONAL “REGELE FERDINAND I”-este una dintre cele mai importante instituţii muzeale de acest fel. Cele 42 de colecţii ce intră în componenţa lui includ arme, uniforme, medalii, drapele şi multe altele, toate aparţinând armatei, aviaţiei şi marinei române.

MUZEUL NAŢIONAL AL ŢĂRANULUI ROMAN – este locul în care tradiţia românească prinde viaţă. Toate colecţiile de etnografie ale muzeului reprezintă cultura tradiţională românească, prin ceramică, ţesături, obiecte din lemn, elemente de port tradiţional şi obiecte religioase. Te simţi ca acasă la tine sau la bunici, în acest muzeu.

MUZEUL NAŢIONAL “GEORGE ENESCU”- include o colecţie impresionantă adunată din donaţiile făcute de George Enescu şi de familia acestuia către statul român,

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI – oferă vizitatorilor posibilitatea de a explora trecutul naţional, prin colecţiile sale permanente de istorie antică, medievală şi modernă.

MUZEUL NAŢIONAL AL AVIAŢIEI ROMANE-este instituţia ce scoate la lumină cele mai importante momente din istoria aviaţiei româneşti. Astfel, cele mai  valoroase colecţii se bazează pe activitatea lui Aurel Vlaicu, Traian Vuia şi a lui Henri Coandă.

MUZEUL NAŢIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ – cele mai dese expoziţii sunt de pictură, grafică, sculptură în diferite materiale, tapiserie sau artă fotografică

MUZEUL NAŢIONAL DE ARTĂ AL ROMANIEI – are trei galerii de artă şi o istorie regală, însumează opere expuse într-o manieră atractivă şi modernă.

MUZEUL MILITAR NAŢIONAL – Expoziţie de Istorie Străveche, Colecţia de arme albe şi de arme de foc, Colecţia de Machete, o bibliotecă cu carte şi reviste pe teme militare

MUZEUL NAŢIONAL AL LITERATURII ROMANE

MUZEUL CFR –  GARA DE NORD

OBSERVATORUL ASTRONOMIC VASILE URSEANU

MUZEUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMANIEI,

Oricare dintre muzeele existente în Bucureşti, enumerate sau nu, lasa vizitatorului o puternică impresie plăcută, de continuă curiozitate care  nu poaate fi satisfăcută decât vizitând un alt muzeu.