Toamna este anotimpul perfect pentru un proces complex de ingrijire pentru gazonul din curtea ta. Indiferent ca ai apelat la rulouri de gazon natural atunci cand ti-ai amenajat curtea sau la clasicele seminte, procesul de ingrijire este acelasi.
- Ce trebuie sa faci in fiecare toamna pentru a te bucura de un gazon perfect?
1. Trebuie sa schimbi inaltimea la care il cosesti. Daca pe timp de vara ai optat pentru un gazon mai lung, pe timp de toamna trebuie sa cobori cuțitele mașinii de tuns. Este bine sa tai firul de iarba in asa fel incat sa ramana de 4 centimetri.
2. Trebuie sa greblezi toata curtea. Resturile vegetale de pe gazon pot fi hranitoare pentru acesta, insa atunci cand este umezeala in aer iar vremea incepe sa se raceasca pot fi si o sursa de boala. Acestea trebuie sa fie greblate viguros si puse intr-o lada de compost.
3. Trebuie sa aerisesti pamantul. Procesul de aerisire pare migalos, insa este destul de simplu. Pe piata exista o serie de ustensile cu ajutorul carora poti sa il duci la bun sfarsit, insa o simpla furca cu tepi drepti si multa rabdare pot face o treaba excelenta.
Ceea ce ai de facut este sa intepi gazonul la 8-15 centimetri adancime, pentru a crea orificii care ajuta solul sa dreneze mai bine apa.
4. Trebuie sa fertilizezi. In mod natural, gazonul isi ia toti nutrientii din pamant. Totusi, pamantul nu asigura intotdeauna hrana ideala pentru firul de iarba, un fertilizant de buna calitate fiind o excelenta solutie. Alege un fertilizant cu fosfor si potasiu, deoarece sunt doua substante care intaresc radacina si o protejeaza de inghet si de boli.
5. Trebuie sa pui seminte in locurile in care sunt goluri. Daca din varii motive au aparut gauri in gazon, este bine sa iei in considerare insamantarea. Perioada de toamna este perfecta pentru un astfel de proces. Pentru o insamantare reusita trebuie sa te asiguri ca solul este umed si sa cureti gazonul de toate resturile vegetale ( frunze, crengute, etc).
Daca terenul este curat, este suficienta o zgariere a terenului fara iarba cu grebla si presararea semintelor pe deasupra.
Nu uita de irigarea gazonului! Chiar daca pe timp de toamna necesarul de apa este ceva mai mic, este bine sa uzi o data la doua zile, cate 15 minute. Irigarea in exces poate sa fie si ea daunatoare, asadar, asigura-te ca nu se formeaza balti.
De asemenea, pentru o irigare corecta trebuie sa tii cont de tipul solului in care este plantat gazonul. Un sol nisipos va avea nevoie de mai multa apa decat unul argilos.
Pentru mai multe informatii despre ingrijirea gazonului si pentru cele mai bune solutii pentru un gazon perfect, va recomandam sa ii contactati pe cei de la https://oxygazon.ro.