Razvan

Vrei o gradină spectaculoasă pe timp de noapte? Afla totul despre lămpile solare!

Dacă vrei să pui în valoare zona exterioară a casei tale și să economisești energie electrică, lămpile solare merită toată atenția.

Acestea sunt dispozitive care captează energie de la soare, o stochează într-o baterie internă și o eliberează pe parcursul nopții sub formă de lumină LED. Poți instala lămpi solare fără cabluri aproape oriunde, fie că discutăm despre aleea principală, grădina cu flori sau perimetrul din jurul ușii de la intrare, însă înainte de a o face, este bine să știi câteva lucruri despre aceste accesorii, în așa fel încât să le cumperi pe cele mai bune.

Cum funcționează lămpile solare

    Fiecare lampă conține celule fotovoltaice integrate într-un panou solar, responsabil de transformarea radiației solare în energie electrică.. Energia colectată ajunge într-o baterie (NiMH sau litiu) care, în general, se menține încărcată pe parcursul zilei, asigurând iluminarea după apus.

    Dacă locația primește lumină solară directă timp de cel puțin 5-6 ore, e suficient ca să acoperi întreaga noapte, în funcție de calitatea componentelor.

    Pentru economie de energie există versiuni cu senzor de mișcare, deci lampa devine mai intensă când detectează persoane în apropiere sau versiuni cu senzor de lumina, care se aprind atunci când se întunecă.

    Tipuri de lămpi solare

    Lămpi pentru iluminare ambientală

      Difuzează o lumină blândă, perfectă pentru zone de relaxare sau pentru punerea în valoare a elementelor decorative din spațiul exterior[5]. În mod uzual, au un flux luminos mic (50-70 lumeni pe metru pătrat), nu se încing și pot fi așezate cu ușurință printre plante sau de-a lungul unei alei. De multe ori vin într-o gamă variată de forme și culori, astfel că le poți integra în orice stil arhitectural.

      Lămpi de securitate

        Tipurile proiectate pentru siguranță pot ajunge la un flux luminos ce depășește 200 lumeni pe metru pătrat, asigurând vizibilitate sporită. Unele vin cu un senzor de mișcare sau un senzor crepuscular, iar asta te scutește de orice intervenție manuală. E posibil să includă și o opțiune de iluminare parțială, plus mod intens la detectarea mișcării. În felul ăsta, se reduce consumul bateriei, iar sursa de lumină e economisită pentru momentul oportun.

        Lămpi cu braț metalic sau corpuri de tip stâlp

          Acoperă suprafețe mai largi și se montează, de obicei, la o înălțime de 2-6 metri. Acestea au un panou solar de putere mai mare și o baterie cu capacitate ridicată. În general, gradul de protecție IP65 le face rezistente la ploaie și praf. Se potrivește un astfel de model dacă dorești o iluminare consistentă, în zone cum ar fi parcările sau perimetrul unei curți extinse.

          Merită să verifici date precum timpul de încărcare (5-6 ore), autonomia obținută (până la 12 ore) și luminozitatea în lumeni.

          Avantaje și dezavantaje

            • Autonomie fără facturi la energie, fiindcă funcționează doar cu energie solară
            • Instalare rapidă și simplă, fără cabluri electrice
            • Durată de viață de 2-5 ani, în funcție de calitatea panoului și a bateriei
            • Dependență de cantitatea de soare; în zilele întunecate, autonomia poate scădea
            • Pentru unele modele, bateria nu-i înlocuibilă, deci trebuie achiziționată o lampă nouă în caz de defectare

            Ce să verifici înainte de achiziție

              1. Nivelul de lumeni, Pentru iluminarea generală, 150 lumeni pe metru pătrat oferă o luminozitate normală. Dacă vrei doar efecte decorative, te poți mulțumi cu 50-70 lumeni pe metru pătrat.

              2.Capacitatea bateriei.O valoare mare asigură iluminare constantă pe tot parcursul nopții. Unele baterii rezistă până la 18 luni sau mai mult, dar contează mult și factorii de mediu

              3.Materialele de construcție. Majoritatea lămpilor vin în carcasă de plastic, dar există și versiuni din metal, ceramică sau sticlă. Dacă le montezi într-o zonă supusă frecvent la intemperii, e util un grad de protecție IP65 sau mai ridicat

              4. Panoul solar. Verifică dimensiunea și tipul celulelor fotovoltaice. Cu cât e mai mare panoul, cu atât se absoarbe mai multă energie într-un timp mai scurt.

              5. Senzor de mișcare sau de amurg. E un criteriu confortabil, deoarece sistemul se activează automat la căderea întunericului ori când detectează prezență.

              Complexitatea lămpilor solare variază de la simple modele pentru decor la variante cu puteri considerabile și autonomie extinsă. Dacă vrei lumină în curte, cu siguranță există o mulțime de opțiuni din care poți alege și atâta vreme cât știi ce să cauți, vei putea achiziționa cele mai bune produse.