Top 10 alimente sanatoase ale toamnei

Toamna este anotimoul propice oboselii si deprimarii din cauza vremii mohorate de afara. Dar daca vrei sa faci fata cu brio schimbarilor de anotimp, trebuie sa incerci sa ai o alimentatie adaptata. Pentru asta, ai nevoie de fructele si de legumele de sezon. Iata care sunt cele mai sanatoase dintre ele.

10_aliments_sante_de_lautomne

Dovleacul placintar. Este una din cele mai delicioase legume ale toamnei. Are un nivel foarte ridicat de antioxidanti, mai ales de betacaroten. Sub forma de vitamina A este cel care intervine in mecanismele vederii, ale sistemului imunitar dar si in sinteza anumitor proteine. Este foarte bogat in fibre, deci ideal pentru tranzitul intestinal.

Para. Indicele sau glicemic face din ea un aliat de pret atunci cand vine vorba despre slabire. Este foarte bogata in vitaminele A, C, E si are un nivel ridicat de fibre si de antioxidanti.

Clementinele si mandarinele. Toamna trebuie sa iti faci plinul de clementine si de mandarine. Clementina este una din cele mai bogate in vitamina C. In plus, este cea care poate proteja sistemul cardiovascular. Mandarina are o putere revitalizanta si diuretica.

Prazul. Din aceeasi familie ca si ceapa, prazul are cam aceleasi virtuti ca si ea, mai ales atunci cand vorbim despre intarirea sistemului imunitar. In plus, prazul contine foarte putine calorii, are o putere diuretica si este un veritabil aliat atunci cand vine vorba despre slabire. Este si un puternic antioxidant datorita flavonoizilor pe care ii contine.

Varza. Familia cruciferelor trebuie neaparat sa se regaseasca la tine in farfurie in aceasta toamna. Contine foarte putine calorii, sunt foarte bogate in minerale si fibre si te ajuta sa beneficiezi de virtutile lor depurative si drenante.

Feniculul. Cu un procent de 80% apa, feniculul este o leguma cu foarte putine calorii, dar cu un nivel ridicat de fibre care vin cu o senzatie de satietate si care regleaza tranzitul intestinal.

Salsifi. Sunt legume foarte bogate in vitaminele B si E, dar si in minerale. Sunt o sursa excelenta de fibre si de inulina care poate proteja de anumite tipuri de cancer.

Ciupercile. Comorile ascunse ale naturii sunt pline de beneficii. Sunt slabe in calorii, foarte bogate in nutrienti si au o mare putere antioxidanta.

Smochina. Are si ea cea mai mare putere antioxidanta, un indice glicemic slab si cel mai ridicat nivel de vitamine, din cele mai variate. Este un fruct energetic si satios.

Castanele. Sunt foarte bogate in minerale, vitamine, antioxidanti si contin foarte putine grasimi.