admin

Top5 Lucruri pe care nu le stiai despre Anul Nou

Trecerea dintre ani a fost, este si va fi unul dintre momentele oarecum esentiale ale vietii noastre. In fiecare tara are o anumita semnificatie, fiecare cultura are alte superstitii si fiecare are o alta viziune asupra acestui moment, care marcheaza evolutia in timp.

In cultura moderna, s-a obtinut o oarecare uniformizare a sarbatoririi revelionului:  Distractie, Mancare, Artificii . Insa de-a lungul timpului oamenii au privit sau au perceput aceasta sarbatoare in  diverse moduri.

Iata top5 lucruri pe care nu le stiai despre Anul Nou:

 

 

1) Numele lunii Ianuarie vine de la zeul Janus, zeul portilor deschise. Ce legatura are cu Revelionul?  Noaptea trecerii dinte ani si ziua de 1 Ianuarie ii erau inchinate acestui zeu de catre romani. 

 

 

 

2) Inainte de adoptarea calendarului Gregorian de catre majoritatea tarilor Europene, Anul Nou avea o alta data pentru fiecare cultura. Spre exemplu, In Anglia, inainte de 1752 , Anul Nou se sarbatorea in 25 martie.

3) Motivul pentru care sarbatorim Anul Nou pe 1 ianuarie este urmatorul: In cultura evreiasca, in a 8-a zi de la nasterea unui copil, acesta trebuie sa sufere o circumcizie.  1 ianuarie este a 8-a zi de la nasterea lui Iisus, deci reprezinta un nou unceput pentru copilul Iisus.

4) La chinezi, Anul Nou nu vine in aceeasi zi. Acesta este calculat in functie de pozitia Soarelui si de regula pica intre 20 Ianuarie si 20 Februarie. Sarbatoarea chinezilor se face cu mancare, bautura si foarte multe obiecte rosii . In cultura lor, culoarea rosu este aducatoare de noroc.

 

5) Din punct de vedere cultural si lingvistic, India este decimata in foarte multe bucatele. Nici Anul Nou nu a scapat, asadar , in India, se sarbatoreste in mai multe zile de-a lungul anului, in functie de cultura regionala.

 

 

 

Acestea sunt cele 5 informatii mai deosebite despre sarbatoarea Anului Nou. Noi, romanii, sarbatorim asa cum stim dintotdeauna:mancare buna, bautura..si multa voie buna. Oriunde ati fi , sa nu uitati de vasc, sa mancati peste si sa aveti bani in buzunar. 

In rest, Ghid365.ro va ureaza un An Nou plin de bucurii , impliniri si iubire!  

 

 

 

 

 

Lasa-ti parerea!