admin

Top 5 Cauze Care Duc la Stres

 

Un subiect poate prea putin dezbatut intr-o lume atat de agitata. Stresul este o reactie psihologică complexă, extrem de intensă si relativ durabilă, a individului confruntat cu noi si dificile situaţii existentiale, care poate duce la depresie si la decizii foarte proaste.  Nu cred ca exista persoana care traieste intr-un oras mare, fara pic de stres. Face parte din societate, face parte din activitatile zilnice, este ca un strat de rugina care se depune pe o conducta uzata de timp si precipitatii.  Poti sa iti faci treaba foarte bine, insa acel strat se vede si sunt sanse ca la un moment dat sa te faca sa cedezi.

Stresul reprezinta, totusi,  un aspect normal si necesar al vietii, aspect de care omul nu poate scapa. Rolul lui, de fapt, este de a actiona ca un sistem de protectie pentru individ si a ajuta persoana aflata in stare de pericol, asadar are si aspecte bune.

 

De ce apare stresul?

Sunt numeroase motive care duc la stres, insa iata un top 5 cu cele mai frecvente :

1) Experiente traumatizante . Cand trecem printr-o experienta precum un razboi, un jaf, un viol sau un accident, trauma duce la stres . Este unul din cele mai puternice motive de stres si de obicei, pentru o vindecare completa este nevoie de ajutorul unui psiholog.

2) Graba . Ne grabim sa facem foarte multe lucruri intr-un timp foarte scurt si presiunea ne accelereaza drumul catre stres.  Autocontrolul este extrem de important in astfel de momente. Cand esti stresat, cel mai bine e sa privesti totul in ansamblu, sa uiti detaliile.

3) Conflictele interpersonale.  Depindem de societate si depindem de oameni, astfel incat , conflictele cu persoanele importante din viata noastra sunt o sursa majora de stres.

 

4) Bolile . In momentul in care aflam ca suferim de o boala, automat mintea incepe sa se joace si sa creeze diverse scenarii, de cele mai multe ori cu un final tragic. Aceste scenarii sunt cauza unui stres continuu si pot cauza agravarea bolii.

5) Rutina.  Rutina este in sangele umanitatii. Fiecare are o rutina zilnica si fiecare are anumite vicii care ii conduc viata si pe care le face in mod repetat. Uneori insa, rutina poate conduce la stres . In momentul in care faci in fiecare zi aceleasi lucruri , incepi sa crezi ca trece viata pe langa tine si ajungi sa fii stresat.

Sfatul nostru?

Sunt multe metode prin care poti scapa de stres, sau cel putin sa-l micsorezi.

1)Cea mai importanta si eficienta este evident consultarea unui psiholog. In 24 ianuarie, dr psiholog Nina Jurca incepe cursul de crestere a tolerantei la stres. Practic, vei invata metode care te ajuta sa treci mult mai usor peste problemele enuntate mai sus si nu numai. Cursul costa 400 Ron pentru 7 sedinte in programul de grup .Cursul are loc lunar. Mai multe detalii …

2) Acorda-ti 5 minute pe ora pentru relaxare. 5 minute in care sa stai, sa te decuplezi de la ceea ce faci si sa respiri adanc.

3) O data pe saptamana iesi din rutina. Fa ceva ce nu faci in mod obisnuit: Mergi la un film, un teatru, o plimbare, o calatorie, etc

4) Consulta medicul . Daca esti sanatos este o cauza in minus de stres.

5) Munceste maxim 9-10 ore pe zi si dupa aceea ia-ti timp pentru tine si persoanele dragi.

un articol de Razvan Nemesu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasa-ti parerea!