Tot ce trebuie să știi despre lichidul țigării electronice

Țigările electronice au devenit foarte populare în ultimii ani. Termeni ca vaping și e-lichid sunt astăzi la fel de comuni ca cei folosiți pentru fumatul țigărilor clasice. Oameni folosesc țigări electronice pentru a se relaxa, pentru a abandona țigările clasice sau pentru a aduce un plus de aromă în viața lor. Oricare ar fi motivele, este cert că, fără lichidul care se transformă în vapori, fumatul de țigări electronice nu ar fi posibil. De aceea, mulți oameni sunt curioși să afle informații despre acest lichid. Ce conține? Cum alegi lichidul potrivit pentru tine? Cum se păstrează? Sunt multe întrebări despre acest produs, de aceea te invităm să descoperi în rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre lichidul țigării electronice.

Ce este lichidul țigării electronice?

Lichidul țigării electronice, cunoscut și ca e-lichid, este un fluid care se pune în rezervorul țigării electronice pentru a crea vaporii pe care îi inhalezi când fumezi. Când lichidul din rezervor se încălzește la o anumită temperatură își schimbă starea de agregare, așa cum și apa se transformă în abur când este încălzită până la punctul de fierbere. Temperatura la care apar vaporii depinde de substanțele din compoziția e-lichidului, dar și de kitul de vaping și de preferințele personale. Astfel, temperatura la care ajunge lichidul țigării electronice variază între 90 și 200 de grade.

Ce conține lichidul țigării electronice

Lichidul de vaping este un amestec de:

  • Propylene glycol și/sau glicerină vegetală
  • Arome sintetice
  • Nicotină (nu în toate lichidele)

Mulți oameni cred că nicotina din țigările clasice și din cele electronice reprezintă cele mai mare pericol pentru sănătate, dar țigările clasice conțin și alți compuși mai dăunători decât nicotina. Nicotina este însă cea care creează dependență, de aceea mulți fumători care trec de la țigara clasică la țigară electronică aleg e-lichide care conțin această substanță. Din fericire, există lichide fără nicotină sau cu conținut de nicotină variabil, pentru toate preferințele. 

Glicerina vegetală și Propylene glycol sunt substanțe folosite pentru adaptarea e-lichidului astfel încât să se transforme mai repede în vapori, să elibereze aroma treptat, să prevină acumularea de depuneri pe rezervorul țigării electronice și chiar pentru reglarea mărimii norului de vapori. Aromele reprezintă însă adevărata plăcere a vapingului și, din fericire, există destule variante.  

Cum alegi lichidul potrivit pentru tine

Poți alege dintr-o gamă largă de lichide pentru țigara electronică, în funcție de aromele preferate. Cea mai populară aromă este cea de mentol, dar și cea de vanilie sau lămâie se bucură de apreciere pe scară largă. Aromele fructate sunt prima opțiune pentru mulți, dar există și variante cu miros de budincă și alte deserturi, de cafea sau de băuturi alcoolice ca absintul sau diverse tipuri de cocktail.

În alegerea e-lichidului potrivit nu doar aroma contează. Îți place să faci nori denși? Alege o variantă cu multă glicerină vegetală. Vrei să simți senzația unei țigări clasice? Adaugă săruri de nicotină în e-lichid. Dacă vapezi doar de plăcere alege variante cu 0% nicotină și cu o cantitate mai mare de propylene glycol, pentru arome mai intense.

Cum păstrezi lichidul țigării electronice

E-lichidul trebuie ținut în ambalajul original, în locuri întunecoase și răcoroase. Astfel, poate fi păstrat și 2 ani. Odată deschis recipientul, lichidul pentru țigara electronică trebuie consumat în decurs de 7-10 zile, pentru ca aroma să nu se piardă. Cum o persoană care vapează de 3-5 ori pe zi consumă 10 ml de e-lichid într-o săptămână, riscul de a pierde aromele este mic.

Este nevoie să schimbăm rezervorul la schimbarea aromelor?

Unele arome, ca cea de mentă sau de cafea sunt mai puternice și pot rămâne în rezervor, ceea ce afectează aroma noului lichid. Curățarea rezervorului înainte de schimbarea e-lichidului este recomandată pentru ca experiența dată de noua aromă să fie una plăcută. Dacă schimbi aromele des, poți folosi mai multe rezervoare și astfel evita curățarea prea frecventă.

E-lichidul este elementul principal al țigării electronice, cel care ne oferă plăcerea vapingului. Fie că avem nevoie de o doză de nicotină pentru a ne potoli nevoia de fumat, fie că dorim doar să ne relaxăm, este important să alegem lichidul potrivit și să știm cum să îl folosim pentru a ne bucura pe deplin de el.