Esti intolerant la lactoza sau vegetarian? Vrei sa fii si foarte atent la echilbrul acido-bazic, foarte important atunci cand vine vorba despre sanatate? Te ingrijorezi insa ca alimentatia ta nu are cum sa acopere toate nevoile atunci cand vine vorba despre calciu? Iata care sunt cele patru grupe de alimente pe care ar trebui sa te bazezi atunci cand nu vrei sa exagerezi cu produsele lactate.
Cruciferele. Legumele, mai ales cruciferele, vin cu un nivel destul de important de calciu. Varza creata de exemplu, are un nivel de calciu de 130 de mg pe 100 de grame. Leguma broccoli, cea mai sanatoasa, este si ea foarte bogata in calciu. Contine 76 de mg de calciu pe 100 de grame. Un alt exemplu- spanacul, cu 104 de mg pe 100 de grame. In plus, cruciferele sunt o sursa excelenta de antioxidanti. Conopida, varza chinezeasca sau cea creata contin si ele calciu foarte bine si usor de asimilat de catre organism.
Fructele uscate. Fructele uscate, in ciuda nivelului lor ridicat de calorii vin si ele cu un aport destul de important de calciu. 100 de grame de migdale de exemplu contin in jur de 246 de mg de calciu. Legumele uscate, cea mai buna alternativa la carne, nu sunt nici ele de neglijat.
Mirodeniile sau ierburile aromatice. A treia grupa de alimente bogate in calciu – mirodeniile sau ierburile aromatice. Unele condimente sunt foarte bogate in calciu. Dar si in diverse minerale si antioxidanti. Consuma deci cat mai des cimbru, scortisoara, chimion, coriandru, anason, menta sau busuioc. Semintele de susan si de in sunt si ele o sursa excelenta de calciu si te ajuta sa iti parfumezi excelent salatele de vara.
Dar aceste condimente ar trebui sa fie consumate in cantitati mici deci nu sunt de ajuns pentru a acoperi nevoile zilnice in intregime. Sunt insa o sursa foarte importanta de calciu.
Apele minerale bogate in calciu. Apele minerale bogate in calciu te ajuta sa iti acoperi in mare parte nevoile in calciu. Sunt si foarte bogate in magneziu, un lucru deloc de neglijat deoarece foarte multe persoane sufera din cauza carentelor in magneziu.