6 alimente suprinzatoare care te ajuta sa combati anemia

Anemia este o problema legata de diminuarea nivelului de hemoglobina din sange. Dar poate sa fie cauzata si de o lipsa de fier sau de dificultati relative in a absorbi acest mineral esential.

shutterstock_154470077-e1432204527915

Anemia este si una din cele mai cunoscute probleme nutritionale la nivel mondial, fiind o afectiune de care sufera mai ales femeile si copiii. Aceasta poate provoca probleme de sanatate, de la cele minore pana la cele mai grave.

Expertii in sanatate sustin insa ca anemia ar putea fi provocata si de o lipsa de acid folic si de vitamina B12, de factori ereditari care pot afecta celulele sanguine sau de catre boli cronice. Dar mai estimeaza ca o alimentatie adecvata este cheia atunci cand vine vorba despre a preveni, a trata sau a combate aceasta problema.

Iata deci care sunt cele mai surprinzatoare atunci cand vine vorba despre a combate anemia si de a castiga lupta contra acestei boli.

Spanacul. O leguma cu multiple virtuti care are un nivel foarte ridicat de fier, de fibre, de vitaminele A, B9, C si E dar si in betacaroten sau calciu. Proprietati exceptionale in lupta cu anemia. Dar aceste proprietati exceptionale le au si alte legume verzi precum varza creata, kale, broccoli sau cretusca.

Alimentele de origine animala. Sunt cea mai buna sursa de fier. Contine fier heminic care se asimileaza mult mai usor decat cel din alimentele de origine vegetala. Consuma deci carne rosie, pateu, fructe de mare, ficat sau peste albastru.

Ovazul. Doua linguri de ovaz contin pana la 4, 5 mg de fier, adica un aport deloc de neglijat. Faina de ovaz imbogatita este cea mai buna sursa de vitamine din complexul B.

Arahidele. Sunt si ele o sursa destul de importanta de fier. Untul de arahide este si el excelent contra anemiei. Se mai pot consuma si alte fructe uscate  precum stafidele, caisele uscate sau migdalele.

Ouale. Daca suferi din cauza anemiei, ouale ar trebui sa faca parte din meniul tau zilnic. Un singur ou poate sa contina pana la 1 mg de fier. Daca le vei consuma des vei putea beneficia de o multime de nutrienti.

Rodia. Un fruct care contine o cantitate importanta de fier absorbita direct de sange. Pe langa fier mai contine vitamine, fibre si potasiu, elemente care pot imbunatati fluxul sanguin.