disc diamantat

Ciprian

Alege discul de diamant in fun ctie de nevoile tale

In ziua de azi, cand auzim de renovare si constructii, ne gandim la la o serie de procese de modificare a unor materiale foarte grele. Ei bine, in ziua de azi nimic nu mai e imposibil! O data cu dezvoltarea tehnologiei putem vedea si gasi in magazinele destinate constructiilor, accesorii pentru care betonul sau orice alt maerial foarte tare, nu mai este o problema.

 

Chiar daca numarul magazinelor de costructii si diversitatea produselor este una exceptionala, ce ne facem in momentul in care ne trebuie un disc de diamant pentru beton armat? Cum alegem un disc diamantat profesional? Cum ne dam seama daca este cel potrivit ca marime sau pentru aparatul pe care tocmai l-am achizitiont sau pe care il detii deja? Acestea sunt doar cateva intrebari care se pun foarte des si carora dorim sa le dam raspunsul in acest articol.

 

 Ce trebuie sa stii despre discurile de diamant

Incepem prin a-ti spune ca fiecare disc are scopul sau, fiind special conceput pentru a taia diverse materiale. Ceea ce trebuie sa faci inainte de achizitionarea unui disc de diamant, si nu numai, este sa te informezi foarte bine aspra materialului ce doresti sa il sectionezi, dar si asupra discului ce doresti sa il achizitonezi.

 

Fiind concepute in functie de materiale, discurile de diamant trebuie alese in functie de mai multe crietrii, si anume:

  • duritatea materialului;
  • consistența materialului;
  • finetea taieturii.

 

La fel ca si restul discurilor industriale, discurile diamantate sunt adaptate oricarui tip de lucrare de taiere, model sau putere a masinii de taiat sau materialelor de constructii care trebuie sectionate. Acestea sunt echipate cu diferite tipuri de segmenti in functie de aplicatia pentru care sunt fabricate si se pot folosi pentru taierea si slefuirea:

 

  • betonului,
  • betonului armat,
  • asfaltului,
  • ceramicii,
  • pietrei naturale,
  • marmurei,
  • mozaicului,
  • granitului,
  • gresiei portelanate, etc

 

 

Segmentele diamantate ale discurilor sunt fabricate dintr-o mixtura de diamante si pulbere metalice. Diamantele sunt realizate sintetic si sunt atent selectionate dupa forma, dimensiune, calitate si fragilitate. Aceste sunt ulterior amestecate cu pulberea metalica ce contine elemente precum cobalt, fier, tungsten, cupru, carburi si alte materiale.

 

Un element foarte important ce trebuie luat in considerare este cantiatea diamantului. De ce conteaza? Ei bine, cantitate de diamant are un rol important deoarece: pentru un material moale este suficienta o cantitate mai mica de diamant, prin urmare si pretul acestuia va fi mic; pe cand un material dur, necesita o densitate de diamant mult mai mare si acest lucru va duce bineinteles la un pret de achizitionare mult mai mare.


Cum sa alegi corect discul diamantat, indiferent de trebuinta

Daca ai inceput renovarea in casa sau poate detii o firma de constructii, mereu vei dori sa ai cele mai bune produse. In cazul in care vei avea nevoie de un disc de diamant, pentru diversele taieturi, va trebui sa ai mare grija in alegerea acestuia. Cum spunem si mai sus, va trebui sa te gandesti foarte bine inainte de a-l achizitiona, iar daca nu esti sigur pe tine, sa intrebi un specialist, pentru a te ghida in alegerea perfecta.

 

Fie ca ai nevoie de un disc diamantat pentru ceramica sau pentru beton, fie ca ai nevoie de un disc de diamanat pentru fainata sau gresie, alegerea trebuie sa fie perfecta, iar tu va trebui sa ai in vedere cativa factori foarte importanti.

 

 Criteriile de alegere a discului diamantat

 

 Materialul ce doresti sa il sectionezi

Materialele au structuri si tarii diferite, iar pentru a obtine o taietura perfecta si curata, va trebui sa ai in vedere atat diametrul materialului cat si geometria si densitatea materialului.

 

 Echipamentul pe care il vei utiliza

Diversitatea echipamentelor, dar si starea fizica a acestora, sunt cativa dintre factorii foarte importanti in alegerea discului diamantat. Acesti factori pot influenta foarte mult viteza de sectionare, dar si tipul de disc diamantat necesar. Trebuie sa ai in vedere vechimea echipamentului, turatia, avansul longitudinal si transversal, posibilitatile de racire, deoarece toate acestea influenteaza performanta de taiere. Daca nu esti atent la toate aceste lucruri, discul diamantat se poate supra-incalzii, segmentii se pot deforma, iar calitatea taierii va fi foarte tare influentata.

 

Forma discului

Forma discului este si ea un factor important in alegerea acestuia. In primul rand, trebuie sa stiti ca este indicat sa se evite formele speciale care sunt mai scumpe si pentru care termenele de livrare sunt mai lungi.

 

            Culoarea discului

Exista discuri care pentru a putea fi diferentiate usor, deoarece au anumite culori. Fiecare culoare reprezinta gama de materiale pentru care acesta este recomandat. Si pentru a va face o idee, exista 4 culori reprezentative, si anume: negru, rosu, verde si albastru.

  • Discurile diamantate de culoare neagra – sunt discuri ce sunt special fabricate pentru asfalt si materiale abrazive. In aceasta categorie vor intra materiale si suprafete precum: asfalt, asfalt turnat peste beton, beton proaspat turnat, bitum, rosturi ciment, blocuri zgura carbune si blocuri Lignacite.
  • Discurile diamantate de culoare rosie – sunt discuri ce sunt special fabricate pentru beton si pruse din beton. In aceasta categorie vor intra materiale precum: beton armat, beton tratat, pietre de bordura, conducte din beton, caramida de constructii, caramida aparenta, caramida refractara, dale si pietre de pavaj, calupuri de pavaj, placi din pietris si beton – mozaic, piatra naturala, ardezie, gresie, calcar.
  • Discurile diamantate de culoare verde – sunt discuri ce sunt special fabricate pentru piatra naturala si placi. In aceasta categorie vor intra materiale precum: granit, marmura, ardezie, piatra naturala dura, placi – portelan, ceramica, piatra reconstituita glazurata.
  • Discurile diamantate de culoare albastra – sunt discuri ce sunt special fabricate pentru uz universal, pentru diverse materiale de constructii. In aceasta categorie vor intra materiale precum: beton armat, beton tratat, borduri, conducte de beton, caramida, calupuri de pavaj, dale si pietre de pavaj, placi din pietris si beton – mozaic, piatra naturala, gresie, calcar, ardezie.

 

 Latimea stratului abraziv, a granulatiilor

O alta caracteristica ce trebuie respectata in alegerea discului diamantat perfect este latimea statului abraziv, sau a granulatiilor. Trebuie stiut ca granulatiile mai mari asigura o stabilitate mai buna a stratului abraziv, dar si o incalzire mai mica in timpul lucrului. De asemenea, daca discurile au o latime mai mica a stratului abraziv, acestea dezvolta o viteza de lucru mai mare, iar degajarea de caldura este mai mica. Latimea stratului abraziv este determinata de marimea suprafetei ce urmeaza a fi prelucrata, astfel un disc cu latime mare a stratului abraziv, va avea rezultatele cele mai bune in cazul prelucrarilor manuale.

Dupa cum spuneam mai sus, aici trebuie sa avem in vedere si grosimea stratului de diamant. Daca stratul de diamant este mai mare, veti vedea ca acestea vor fi mai economice din punct de vedere al procesului de prelucrare.

Sfatul nostru: alegeti mereu discurile diamantate ce au cele mai mari granulatii posibile, deoarece vor asiguremereu caliatea dorita a suprafetei, iar rezistenta stratului abraziv si a muchiilor taietoare creste proportional cu marimea concentratiei.

 

Tipul de taiere

Este important de stiut ca orice taiere plana si rapida, va asigura o viata mai lunga a discului diamantat. Daca aceasta va fi adanca si facuta lent, discul diamantat se va avea de suferit, iar viata acestuia va fi scurtata considerabil din cauza suprasolicitarii.

De asemenea, discurile diamantate pot fi utilizate atat pentru taieri uscate cat si pentru taieri umede, dar bineinteles cu mare atentie. Daca doriti sa faceti o taietura umeda, va trebui sa fiti atenti si cantitatea de lichid folosita, deoarece aceasta poate deteriora rapid discul. Iar daca veti avea nevoie de o taietura uscata, aceasta va trebui realizata la adancimi mici, pentru a permite aerului sa raceasca corect discul. Daca nu se va respecta acest lucru, discul se va supraincalzi, iar discul va fi deteriorat.

Prin urmare, alegeti discul si in functie de taierile pe care doriti sa le executati si fiti atenti ca si dumneavoastra sa procedati corect in utilizarea acestuia, fara sa il fortati.

Stiind toate aceste detalii, suntem convinsi ca alegerea unui disc diamantat va fi mult mai usoara, iar respectand toate indicatiile folosirii acestuia, veti beneficia de taieri fine si corecte, dar si de o viata mai lunga a discului.