Avantajele de a avea un tensiometru in casa

Monitorizarea tensiunii arteriale este un mod important de diagnosticare a hipertensiunii arteriale si a sanatatii cardiovasculare. Iar acest lucru poate fi realizat de fiecare dintre noi, la domiciliu, folosind un tensiometru. Practic, masurand in mod regulat tensiunea arteriala acasa, il ajutam in mod activ pe medic sa ne tina sub control sanatatea sau sa ne descopere eventualele afectiuni. Aminteste-ti insa ca medicul este singura persoana care poate pune un diagnostic final si sa recomande cel mai adecvat tratament, asadar controalele regulate la cabinetul sau trebuie respectate si luate in serios.

Printre principalele avantaje de a folosi frecvent tensiometrul la domiciliu se numara urmatoarele:

Este un instrument ideal pentru cei care sufera de nosocomefobie. Te numeri printre persoanele care atunci cand vand oameni in halate albe sunt cuprinsi de o stare de anxietate? Sau, pur si simplu, frica de ceea ce iti poate spune medicul te impiedica sa mergi in cabinetul sau? Poti scapa de toate aceste temeri prin masurarea tensiunii arteriale in confortul propriei case. De fapt, cifrele date de tensiometrul din casa pot fi chiar mai exacte decat cele din cabinetul medicului, conform mai multor studii. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca tensiunea arteriala si pulsul pot creste din cauza fricii pe care multi pacienti o simt de fiecare data cand se afla intr-un cabinet medical.

Auto-masurarea poate identifica si hipertensiunea mascata. Acum am dori sa vorbim putin si de o amenintare ascunsa: hipertensiunea arteriala mascata. Acesta este un tip particular de hipertensiune arteriala care se manifesta in valori normale atunci cand sunt inregistrate in clinica medicala, dar prezinta cifre mai mari cand esti acasa. Rezultatul? Este posibil ca medicul sa creada ca ai tensiunea arteriala normala, dar in realitate este mare. Auto-masurarea tensiunii la domiciliu poate dezvalui daca esti supus riscului de boli de inima sau de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale. Comparand datele de la clinica cu masuratorile efectuate acasa, medicul poate fi in masura sa diagnostice hipertensiunea mascata.

Iti poti monitoriza tensiunea arteriala in timp. Daca ai nevoie sa iti monitorizezi evolutia tensiunii arteriale, auto-masurarea la domiciliu iti va oferi un profil detaliat in timp. Acest lucru este deosebit de important atunci cand vine vorba de evaluarea eficacitatii medicamentelor antihipertensive prescrise de medic.