admin

Avantajele si dezavantajele centralelor pe peleti

8a254fcfa3430395f4dd74ad9c805150Avand in vedere sosirea iernii si pentru a contrasta cheltuielile mari pe care le implica incalzirea caselor, este bine sa va ganditi la posibilitatile cele mai conveniente care dau si posibilitatea de a proteja mediul inconjurator. Vom vedea in articolul urmator cum putem economisi cu ajutorul centralelor pe peleti sau cu termocaminele si care sunt solutiile considerate printre cele mai convenabile.

A economisi cu centralele pe peleti este foarte simplu, avand in vedere pretul mic al combustibilului. Este vorba de un combustibil fabricat din deseurile din domeniul agricol si forestier, mai exact din paie, rumegus, aschii de lemn de conifere, care sunt curatate, sfaramate, presate cu ajutorul unor utilaje speciale si ambalate. Potentialul termic care se gaseste in aceste mici cilindre presate este echivalent cu 80% din randamentul normal al unei centrale pe lemne si poate sa incalzeasca diverse ambiente de pana la 100 de metri patrati.

Se poate utiliza si ca metoda de incalzire complementara, care nu numai ca ajuta la crearea unui ambient primitor, dar influenteaza in mod decisiv asupra bugetului familial pentru cheltuielile cu caldura, a carei pondere este foarte importanta in lunile de iarna.

Chiar si costurile pentru locuinta, avand in vedere ca se vand in saci de 15 kilograme, sunt inferioare celor pentru motorina sau metan. Centralele pe peleti moderne au un design si o calitate superioara si sunt foarte practice, in asa fel ca nu murdaresc si nu produc fum in incaperi. Astfel, veti economisi timpul necesar pentru curatenie si banii destinati produselor de curatat.

Nu puteti neglija nici aspectul ecologic, dat fiind ca lemnul este un material cu totul natural, iar peletii sunt un combustibil cu un continut foarte mic de cenusa.

Pe piata exista o mare varietate de centrale termice pe peleti, o buna parte din variante putand fi gasita in oferta de centrale termice Berluni .Cea mai mare parte a acestora au mecanisme de auto-aprindere, controlate de un termostat. Fiind centrale automate, de multe ori pot fi comandate de la distanta. Gratie ultimelor dezvoltari tehnologice, sisteme informatice instalate in interiorul centralei pot controla conditiile de siguranta. Instalatiile inserate pot face teste de diagnosticare in cazul in care pot aparea probleme. Gradul de combustie a peletilor influenteaza asupra prestatiei centralei si determina formarea cenusei. Peletii de calitate premium produc mai putin de 1% cenusa, in timp ce tipurile standard produc cenusa in procente ce variaza de la 2 la 4%.

Unul din dezavantaje consta in necesitatea unei intretineri speciale in cazul peletilor de calitate inferioara. Un combustibil economic poate cauza efecte nedorite pe o perioada mai mult sau mai putin lunga. Spre deosebire de centralele pe lemne, care functioneaza exclusiv pe principiul tirajului caminului, centralele pe peleti utilizeaza un tub de evacuare special sigilat. Si asta, pentru a impiedica gazele sa iasa in spatiul de locuit. Pentru a functiona corect, centralele pe peleti au nevoie de un ventilator care functioneaza cu energie electrica.