Alexandra

Care este rolul securitatii si protectiei muncii?

Care este rolul securitatii si protectiei muncii?

 

     Sistemul de masuri care trebuie luate pentru a controla toate riscurile de vatamare si imbolnavire a angajatilor, ca urmare a activitatii profesionale, poarta numele de protectia muncii,  Toate masurile pe care angajatorul este obligat sa le ia si pe care angajatii trebuie sa le respecte, sunt supuse legislatiei aflate in vigoare.

   Legea privind securitatea si sanatatea in munca mentioneaza ca aceasta reprezinta  ’’ansamblul de activitati institutionalizate avand ca scop asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, integritatii fizice si psihice, sanatatea lucratorilor si a altor persoane participante la procesul de munca’’.

  Prin securitatea muncii se inteleg toate acele aspecte cate trebuie sa mentina sanatatea si capacitatea de munca a angajatilor, astfel incat sa fie atins un nivel cat mai mare de siguranta a acestora, la locul de munca.  

  Accidentele, imbolnavirile profesionale sau orice alte evenimente neplacute care au loc la locul de munca si se soldeaza cu vatamarea fizica, emotionala sau psihica a angajatilor sau chiar cu moartea acestora, au condus la aparitia unor legi care sa oblige angajatorul si angajatii sa isi desfasoare lucrul in cele mai optime conditii de siguranta.

 Daca aceste masuri si norme de securitate si protectie a muncii nu sunt respectate, atunci atat angajatii care ignora aceste masuri, cat si angajatorii care nu isi respecta obligatiile, sunt sanctionati .

 Respectarea normelor de protectie a muncii aduce doar beneficii angajatorilor, caci in acest mod ii va fi crescuta productivitatea, imaginea firmei va fi imbunatatita, iar bugetul va avea si el de castigat. Stiindu-se in siguranta, inclusiv angajatii vor fi mult mai eficienti, iar schimbarile de personal vor avea loc mult mai rar.

  Angajatorii se pot ocupa personal de tot ceea ce tine de protectia muncii, insa exista posibilitatea de a externaliza serviciile de protectia muncii, iar de acest lucru se poate ocupa o firma de consultanta specializata pe securitatea si sanatatea muncii. Chiar daca acest lucru se intampla, angajatorul nu va scapa de obligatiile pe care le are in acest domeniu.

   De asemenea, exista anumite situatii de urgenta  pentru care angajatii trebuie sa fie instruiti si pentru care trebuie sa fie stabilite masuri speciale de aparare impotriva incendiilor. Tot din aceste motive, privind situatiile de urgenta, pot fi organizate exercitii de evacuare .

  Informatii necesare legate de securitatea si protectia muncii pot fi aflate din ziare, de asemenea de aici pot fi aflate modificari ale legilor aflate in vigoare sau pot fi citite stiri despre firmele de consultanta specializate pe acest domeniu.