Ce este mai bine pentru tinerii romani? Sa stea in chirie sau sa isi cumpere un apartament?

20160822-kcmNe place sa fim proprietari, insa in ziua de astazi este destul de greu sa te declari proprietar cu drepturi depline al unei case. Atata vreme cat exista sute de mii de anunturi vanzari locuinte ce evidentiaza preturi de peste 50 000 de euro si salariul mediu in Romania nu depaseste 500 de euro, este clar faptul ca trebuie sa ai putin noroc pentru a fi proprietar cu drepturi depline. Poti fi, insa, proprietar cu rate la banca, solutie pe care o adopta foarte multa lume.

Daca nu tii la statutul de proprietar, poti fi chirias. Astfel, apare eterna intrebare: chirie sau rata la banca?

chirie bucuresti pleaca de la 200 de euro pentru o garsoniera si poate ajunge la cateva sute de euro pentru un apartament. O rata poate sa plece si ea de la 200 de euro si poate ajunge la cateva sute, in functie de tipul de apartament. Care este, asadar, motivul pentru care ai dori sa stai in chirie in detrimentul achizitiei?

Motivele sunt ceva mai multe si pot fi destul de convingatoare.

  • Costul lunar este, de cele mai multe ori, mai mic. Chiar daca exista situatii, cum ar fi prima casa, prin care poti plati rata cu o suma mai mica decat cea platita pe chiria unei locuinte asemanatoare, aceste situatii sunt destul de rare. De regula, chiriasul plateste mai putin decat cel care isi cumpara locuinta, ceea ce poate duce la economii substantiale. Daca economisesti 30 de euro in fiecare luna, in 30 de ani te poti bucura de 10 000 de euro in plus, bani cu care poti sa iti cumperi ceva.
  • Vei plati de 2 sau chiar de 3 ori mai mult pe un apartament cumparat in rate.
  • Achizitia presupune rigiditate. Nu te vei putea muta ori de cate ori vei dori si nu iti vei putea schimba locul de munca ori de cate ori vei dori.
  • In chirie, de cele mai multe ori, esti scutit de toate cheltuielile ce apar la intretinerea locuintei si chiar de cheltuieli ce presupun achizitia de electronice si electrocasnice.
  • Pentru achizitia unei proprietati trebuie sa platesti, de cele mai multe ori, un avans destul de mare.

Este adevarat ca multumirea de a fi proprietar este una foarte mare. In momentul in care alegi un apartament in rate insa, nu esti tocmai proprietar, ci mai degraba platesti pentru a primi un drept peste 30 de ani. In tot acest timp, cladirea pentru care platesti se poate degrada, poate trece prin cutremure sau inundatii si isi poate pierde din valoare.

Astfel, chiria pare a fi o optiune mult mai buna pentru tinerii romani, fiind o solutie mai flexibila si mai potrivita pe termen scurt si mediu.