Ceasul – Element Social, Estetic Si Cultural

De mii de ani omul a avut necesitatea si curiozitatea de a masura si de a intelege trecerea timpului. Daca la inceput calendarele erau suficiente pentru nevoia omului de atunci, cu timpul, evolutia si-a pus amprenta si oamenii au inceput sa fie mai interesati de micsorarea unitatii de masura a timpului. Astfel au aparut ceasurile.

Acestea au evoluat de la cele solare care erau imprecise, pana la cele pe care le stim astazi: mecanisme complexe care iti spun cu exactitate timpul.

Trecerea nu a fost insa usoara, intre timp au aparut si disparut in negura timpului ceasuri clepsidra, ceasuri cu pendula, ceasuri hidraulice sau ceasuri quartz, insa fiecare si-a jucat rolul in istorie si si-a spus povestea.

De cateva secole, ceasul a reusit sa depaseasca granita obiectului util, devenind de asemenea un obiect fashion.

Incepand cu ceasurile de buzunar si de atarnat la gat, pana la ceasurile de mana, acestea au devenit nelipsite din accesoriile oamenilor din societate. In functie de ceasul pe care il purta, un om putea fi usor catalogat .

Ajungand in zilele noastre, putem spune ca, odata cu tehnologia, ceasurile clasice incep sa isi piarda utilitatea( avem ceas pe telefon, pe tableta, pe calculator) fiind dispensabile. Cu toate astea, imaginea unui ceas ramane la putere. Cu cat detii un ceas mai bun, cu atat mai bine esti vazut in societate. Iar diferentele intre ceasuri sunt enorme, existand modele de la 1 euro pana la modele ce costa nu mai putin de 1 milion de euro.

Pana la urma, fie ca este ieftin, scump, mare, mic, exact sau mai putin exact, ceasul este un obiect care si-a pus amprenta puternic pe istoria omenirii si care merita toata atentia.

Si pentru ca am tot vorbit de el, iata cateva modele care s-ar putea sa iti faca cu ochiul : www.expoz.ro 

 

Lasa-ti parerea!