Oina

admin

Oina, identitate nationala pierduta in negura timpului

OinaSuntem inconjurati de sporturi si sportivi. Exista televiziuni si ziare dedicate 100% sportului si in jurul acestui domeniu se invart miliarde de euro. Cu toate astea, exista un sport cu o valoare nationala de proportii uriase, care, din pacate nu este bagat in seama.

Toata lumea stie ca Oina este sportul nostru national si este intr-un fel sau altul parintele baseballului, insa cunostiintele despre oina se opresc aici. De pus in practica sau de mediatizat, nu putem nici sa amintim.

Oina este un joc de echipa aparut inca din secolul XIV, cel mai probabil in Moldova. Este un joc traditional romanesc si de-a lungul timpului a avut perioadele lui de glorie. A devenit „sportul national al romanilor” datorita lui Spiru Haret care in secolul XIX simtea nevoia sa implementeze ideea de sport de echipa in scolile din Romania, avand modele uriase precum Franta sau Anglia.

In urma unei intalniri cu nume sportive uriase ale secolului, in 1897, s-a stabilit ca oina va fi sportul national si va fi practicat in scolile din toata Romania.

Din pacate, in ziua de astazi la pregatirea sportiva din scoli, doar aruncarea cu mingea de oina mai aminteste de activitatile sportive de odinioara. De asemenea, unul din jocurile copilariei care face trecerea de la generatie la generatie, ratele si vanatorii, este bazat pe una din metodele de antrenament ale jucatorilor de oina.

Ca regulament, oina seamana foarte mult cu baseballul. Se joaca in aer liber, pe un teren dreptunghiular acoperit cu iarba. Numarul jucatorilor dintr-o echipa este de 11. Una dintre echipe trebuie sa arunce mingi catre jucatorii adversi si sa ii nimereasca. Cea de-a doua echipa trebuie fie sa loveasca mingile fie sa le evite. Jocul este unul extrem de antrenant si solicitant, motiv pentru care initial era dedicat doar scolilor de baieti din Romania.

Cu un joc precum oina, tara noastra se poate numi o tara bogata din punct de vedere cultural. Pe langa campionatele de fotbal, handbal, tenis sau baschet, ar fi indicat sa avem si un campionat care sa promoveze si sa intretina un sport care ne reprezinta intru totul.

Lasa-ti parerea!