Cum cresti puterea motorului unui Duster, fara sa il inlocuiesti?

Dacia Duster este o masina frumoasa, robusta si foarte potrivita pentru drumurile accidentate. Totusi, indiferent de cat de mare este motorul, aceasta nu reuseste sa ofere o putere foarte mare. Daca ai un Duster si vrei sa simti mai bine emotia unui demaraj de la 0 la 100 km/ora in doar cateva secunde, solutia nu este aceea de a inlocui masina sau motorul, ci de a alege un chip de tunning. Un astfel de chip ofera un plus de putere, prin simple modificari de soft. Cresterea puterii cu un chip de tuning este din ce in ce mai populara, deoarece este o solutie ieftina si eficienta, care poate creste puterea unui Duster Diesel cu pana la 40% si puterea unuia pe benzina cu pana la 12%.

Instalarea unui chip de tunning implica si o serie de alte modificari

Cresterea puterii poate sa insemne mai multa presiune pe elementele mecanice ale masinii si automat, o uzura mai mare. Tocmai de aceea, este nevoie si de o serie de alte modificari pentru rezultate cat mai bune.

Vor trebui sa fie modificate:

  • galeria de admisie, in asa fel incat sa fie mult mai bine optimizat fluxul de aer din motor;
  • galeria de evacuare, in asa fel incat gazele sa poata fi evacuate cu succes, mult mai rapid decat in mod normal;
  • Intercoolerul care sa poata raci aerul ce se intoarce in motor. Pentru cei care au un stil de condus sportiv este recomandat un intercooler pe apa, care ii permite masinii sa functioneze la sarcini ridicate.

Este riscant sa se tuneze masina cu un chip de tunning?

Atata vreme cat chipul este unul de buna calitate, produs de un brand original ( precum este acesta ) riscurile nu exista, mai ales daca se opteaza si pentru modificarea partilor mecanice. Daca nu se modifica partile mecanice, poate exista riscul de crestere a consumului de combustibil si de scadere a fiabilitatii. De asemenea, pot aparea pierderi de presiune, supraincalzire si erori in functionare.

Este important ca in momentul in care achizitionezi un chip de tunning sa il montezi intr-un service autorizat, chiar daca chip-ul pe care l-ai achizitionat promita o instalare foarte usoara.

Desi o astfel de modificare poate fi destul de costisitoare, rezultatele pe care le ofera sunt foarte atractive si pot schimba modul in care percepi condusul. Merita, asadar, sa fie luata in considerare.