admin

Cum iti imbogatesti vocabularul cu ajutorul unui dictionar explicativ al limbii romane?

poza-dictionarExista foarte multe metode de imbunatatire a modului de exprimare. Un numar mare dintre acestea dau rezultate pe cand altele pur si simplu sunt o pierdere de timp. Cele mai multe au insa in comun faptul ca au la baza o metoda ce foloseste un dictionar online sau clasic.

Studii efectuate in Marea Britanie sustin ca, cu cat vocabularul unei persoane este mai bine dezvoltat, cu atat sansele de reusita in societate, la locul de munca si chiar si in viata de cuplu sunt mai mari.

Una dintre cele mai populare metode si cu rezultate de exceptie este imbogatirea vocabularului cu ajutorul unui dictionar explicativ online. Cu ajutorul acestuia, se pot observa imbunatatiri semnificative ale capacitatii de comunicare in doar cativa pasi:

1. Stabiliti un obiectiv realizabil

Poate unul dintre cei mai importanti pasi este acela de a urma un plan de invatare. Obiectivul trebuie sa cuprinda numarul de cuvinte pe care doriti sa il introduceti in vocabular, procesul de invatare si folosirea acestora cat mai des si natural in propozitii si expresii.

2. Cititi cat mai des

De fiecare data cand puneti mana pe o carte poate exista posibilitatea de a intalni cuvinte noi. In acest caz este recomandat sa nu sariti pur si simplu peste ele chiar daca aveti impresia ca le-ati inteles din context. Cel mai indicat lucru de facut este acela da a consulta DEX-ul. In caz ca nu aveti nici un dictionar la indemana in acel moment este recomandat sa le notati pe un carnetel pentru a le verifica mai tarziu.

3. Apelati la folosirea unor cuvinte noi

Secretul imbogatirii vocabularului nu este numai memorarea cuvintelor noi ci si folosirea acestora in contexte care se aplica zi de zi. Prin aceasta metoda va obisnuiti cu sensul, forma si modul in care suna cuvantul.

4. Jocuri de cuvinte

Chiar daca la prima vedere par puerile, jocurile de cuvinte sunt o tactica de imbogatire a vocabularului care nu da gres. Puzzle-urile, scrabble-ul sau integramele sunt ideale pentru imbogatirea cunostintelor si ofera si un plus de amuzament in zilele monotone.

5. Repetitie prin scris

Atunci cand scrieti fie ca vorbim aici de mesaje, scrisori sau email-uri celor dragi sau in scop de munca libertatea de exprimare este ceva mai ingradita fata de exprimarea vorbita. Nemaiputand apela la gesturi sau expresii faciale, mesajul transmis trebuie sa fie cat se poate de clar si concis. Vocabularul si modul de exprimare joaca un rol foarte important ion ceea ce priveste posibilitatea de a va face intelesi pe deplin.

6. Cititi DEX-ul

Cu siguranta nu una dintre cele mai interactive metode, dar cu siguranta cea care da cele mai multe rezultate este metoda de rasfoire a unui dictionar explicativ al limbii romane pagina cu pagina. Cititi cu atentie definitiile cuvintelor pe care nu le cunoasteti si repetati-le de mai multe ori pana cand intelesul devine clar.