cum sa faci o pizza italiana

Antonio Tony

Cum sa faci pizza italiana, acasa?

cum sa faci o pizza italianaDesi se spune ca prima versiune de pizza a fost inventata de catre greci, meritele le sunt atribuite italienilor, care au reinventat-o si au facut-o celebra. Pizza Napoletana este, poate, cel mai apreciat sortiment de pizza de pe glob. Pasionatii de pizza cauta acest sortiment napoletan, in pizzeriile mari sau la festivalurile de street food. Dar ce-ar fi daca ai reusi sa iti faca acasa propria pizza italiana?

Chiar daca exista multe pizzerii in Bucuresti care livreaza pizza cu gust autentic, de ce sa nu ai parte de pizza ta preferata, facuta de mana ta, chiar la tine acasa?

Pentru a face o pizza italiana cu gust autentic, ai nevoie de urmatoarele ingrediente, fara de care, pizza nu va avea gustul dorit.

Pentru aluat:

  • 600 ml de apa calduta
  • 7 cani de faina (aproximativ 1kg)
  • 2-3 linguri de drojdie proaspata (aproximativ 25 de grame) sau 8 grame de drojdie uscata.
  • 2 lingurite de sare
  • 2 lingurite de zahar

Daca vrei sa te apropii cat mai mult de pizza napoletana, va trebui sa procuri rosii de la San Marzano, care cresc pe campiile vulcanice la sud de Vezuviu. Aciditatea acestor rosii, sta la baza pizzei napoletane si daca vrei gustul autentic, va trebui sa faci cumva sa gasesti aceste rosii.

Ideal este sa folositi faina de tip 00, probabil cea mai rafinata faina, insa daca nu aveti la indemana, putei folosi si alt tip de faina alba.

Pentru a face aluatul, presarati putina faina pe masa de lucru, puneti pe masa toata cantitatea de faina, intr-o forma de vulcan, iar in mijloc adaugati mixul de drojdie, apa calduta, zahar si sare.

Tineti cont ca trebuie sa folositi apa calduta, nu apa rece sau fierbinte.

Amestecati pana coca devine omogena, moale si elastica si puneti-o, apoi, intr-un bol uns cu putin ulei de masline. Tineti alutul in acel bol, pentru 4-5 ore, acoperit.

Dupa ce ati lasat aluatul sa se odihneasca, impartiti cantitatea in doua si intindeti fiecare gramada de aluat, intr-un disc cu diametrul de 25 de cm.

Acum este momentul sa decideti daca doriti blatul in stil napoletan sau in stil roman, Pizza Alta sau Pizza Bassa, cum sunt cunoscute de catre italieni.

Cuptorul ar trebui sa fie incalzit la mai mult de 300 de grade celsius desi multe cuptoare clasice de casa, nu ating temperaturi mai marei de 260 de grade. Totusi, daca aveti posibilitatea de a face aceasta pizza la cuptor cu lemne, sunteti norocosi. Asta pentru ca veti simti cu adevarat diferenta de gust.

Totusi, suntem constienti ca nu oricine dispune de cuptor cu lemne asa ca este in regula sa o faceti la cuptorul electric sau pe gaz, in functie de tipul de cuptor de care dispuneti.

Totusi, tineti cont de faptul ca gustul va fi influentat de tipul de cuptor folosit. Lemnul de fag ars ofera o alta textura si o alta aroma pizzei, de aceea se spune ca cea mai buna pizza este cea la cuptorul cu lemne. Temperatura de coacere optima, se obtine mai greu in cuptorul cu lemne, iar pentru o ora de foc continuu, este necesara o cantitate de lemne consistenta, de aproximativ 9 kg.

Daca veti folosi cuptorul de acasa, veti unge tava cu putin ulei de masline, pentru ca aluatul sa nu se lipeasca si sa nu se arda si veti incerca sa preincalziti cuptorul la o temperatura cat mai mare pentru ca procesul de coacere sa nu depaseasca 5-6 minute. In cuptorul cu lemne, pizza se pune direct pe vatra si este gata in maxim 2 minute.

Coacerea

Coacerea pizzei este partea mai usoara, oarecum. Nu uitati sa ungeti cu sos de rosii, cele doua pizze, sau aluatul in forma de pizza. Asta daca doriti sa faceti o pizza rossa. Multi italieni prefera pizza bianca, fara sos de rosii, asa ca acest ingredient tine de gusturile personale.

Coaceti fiecare pizza timp de 3 minute, apoi adaugati mozzarella si celelalte ingrediente, dupa gust. Mai lasati pizza inca 3-4 minute si apoi este gata. Acesti timpi sunt valabili doar daca reusiti sa preincalziti cuptorul la peste 300 de grade, altfel timpii de coacere vor fi mai mari.

Ingredientele dintre care ati putea alege sunt diverse, in functie de sortimentul de pizza pe care doriti sa il faceti. Probabil nu va lipsi un mezel, salam sau sunca, masline, ciuperci si legume proaspete. Aici avem libertatea de a alege din zeci de ingrediente. Daca doriti o pizza prosciuto e funghi, va veti limita doar la ingredientele tipice acestui preparat.

Ce este important este aluatul si temperatura la care va fi copt, in timp ce ingredientele proaspete alese pentru a completa pizza, vor completa preparatul final, o pizza premium.