Diferenta dintre Raceala si Gripa

raceala-la-copii4Sezonul rece este perioada in care suntem cel mai vulnerabili si cel mai predispusi racelii si gripei. Din cauza frigului, sistemul imunitar ofera mai putina protectie iar aerul rece usuca mucoasa nazala, conditii in care lupta impotriva virusurilor si a bacteriilor este mai putin eficienta.

Inainte sa ne tratam, trebuie neaparat sa stim daca avem o simpla raceala sau daca este vorba despre gripa, pentru ca tratamentele vor fi complet diferite.

In general, in ambele cazuri, exista cateva simptome similare, precum: tusea, stranutul si durerile de gat. Insa, in particular, fiecare boala are cateva particularitati care va vor ajuta sa faceti diferenta:

In cazul racelii (cea mai frecventa infectie din lume), simptomele sunt: nas infundat, tuse, stranut, rinoree, durere de gat. Din nefericire, nu exista un vaccin care sa previna raceala.

In cazul gripei, care este mai grava decat raceala, simptomele sunt: dureri musculare, transpiratie, tuse seaca, stranut, oboseala, febra. Pentru a preveni aceasta boala, puteti face anual, vaccinul antigripal.

Cum se trateaza cele doua boli?

Tratamentul racelii: Trebuie consumate cat mai multe lichide, precum supe si ceaiuri cu lamaie si cu miere de albine. De asemenea, este recomandat si leacul babesc, frectia cu spirt. Daca nu ai incredere in remediile naturale, poti apela la aspirina sau paracetamol, decongestive nazale sau picaturi (pentru nas infundat), expectorantele si supresoarele (pentru tuse). Raceala provocata de bacterii trebuie tratata cu antibiotic.

Tratamentul gripei: Unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere cand esti contaminat cu gripa, este faptul ca nu ai voie sa iei antibiotice! Antibioticele au efect doar asupra bacteriilor, nu si a virusurilor care cauzeaza gripa. In acest caz, remediile pot fi: ceaiuri calde, Nurofen Raceala si Gripa, repausul la domiciliu, ceapa si usturoiul si fructele bogate in vitamina C. De asemenea se pot lua antiinflamatoare in combinatie cu Fervex sau Teraflu. Pentru problemele nazale sunt recomandate decongestivele nazale.