Gasirea jobului perfect reprezinta una dintre cele mai dificile misiuni pe care le are un om de-a lungul vietii. Fiecare are propriile pasiuni, propriile aspiratii si propriile cerinte de la angajator, asadar, chiar daca piata este extrem de bogata in oferte de angajari, jobul perfect poate sa stea bine ascuns, pentru o perioada lunga de timpa pana sa fie gasit.
Nu exista reteta standard pentru gasirea jobului ideal. Unii sunt atat de norocosi, incat ii gaseste jobul pe ei. Totusi, expertii in resurse umane considera ca in cautarea unui loc de munca perfect trebuie sa fie urmati cativa pasi, aflati in concordanta cu perioada in care traim.
Cum se cauta, asadar, locul de munca?
Pasul 1. Autoanaliza. Daca vrei sa te angajezi intr-un loc catre care sa pleci cu zambetul pe buze si de unde sa te intorci fericit, trebuie sa iti analizezi cunostintele, sa iti descoperi pasiunile si sa stii ce iti doresti. Foarte multi oameni sar peste acest pas si se angajeaza doar pentru valoarea care intra in cont la sfarsitul fiecarei luni. Este important sa faci exact ceea ce iti place sa faci.
Pasul 2. Analiza pietei. Vezi cu exactitate care sunt cele mai mari companii ce activeaza in domeniul in care vrei sa te angajezi, incearca sa vorbesti cu angajati ai acestor companii si informeaza-te din exterior despre cum merg lucrurile. Vei descoperi atat avantajele, cat si dezavantajele de a lucra in domeniul pe care l-ai ales si de asemenea, vei fi mai bine pregatit pentru un eventual interviu.
Pasul 3. CV-ul. CV-ul modern nu este o simpla coala de hartie pe care iti este scris tot istoricul profesional. Atunci cand ne referim la CV ne referim la intreaga ta imagine, iar acest lucru implica si imaginea online. Angajatorii moderni isi cauta viitorii angajati pe LinkedIn, pe Facebook sau pe Instagram, motiv pentru care este bine sa te asiguri ca pozele, textele si ideile exprimate pe retelele de socializare nu contravin cu nimic valorilor din domeniul in care vrei sa lucrezi.
Pasul 4. Site-urile de joburi. Depune-ti candidatura pe cat mai multe site-uri de joburi, in asa fel incat sa fii cat mai vizibil. Incearca sa gasesti acele locuri de munca ce ti se par ideale si aplica la cat mai multe. Pe langa site-urile de joburi, fa cateva vizite si pe site-urile companiilor mari din domeniul tau, la sectiunea cariere. De multe ori, o companie foarte cautata nici nu ajunge sa listeze locuri de munca pe site-uri de joburi.
Pasul 5. Interviurile. Daca iti programezi un interviu, nu lipsi! Angajatorii apreciaza foarte mult prezenta si punctualitatea. Este bine sa programezi cat mai multe interviuri si sa porti discutii deschise cu cei de la resurse umane. Fii cat se poate de sincer, mai ales in ceea ce priveste pregatirea pe care o ai, deoarece este mai bine sa generezi asteptari mai mici si sa uimesti, decat sa generezi asteptari mult prea mari si sa dezamagesti.
Societatea in care traim avantajeaza foarte mult profesionistii, indiferent de domeniu, asadar, nu este suficient sa ai o diploma de studii pentru a avea un job ideal, ci este indicat sa stii ceea ce faci.