Decizia de a intra in lumea business este una destul de grea. Putini oameni au capacitatea de a-si administra foarte bine activitatea, banii si ideile, transformandu-le in succes. Chiar daca ai luat decizia de a apela la un avocat pentru infiintare firma si de a da drumul la treaba, indiferent de activitatea pe care urmeaza sa o prestezi, apare o mare dilema: ce forma juridica sa alegi?
Cele mai la indemana optiuni sunt SRL-ul si PFA-ul. Vom incerca sa discutam despre fiecare in parte pentru a descoperi daca este mai rentabila o infiintare SRL sau este mai bine sa se apeleze la PFA.
PFA – Persoana fizica autorizata
Este cea mai simpla forma juridica pentru care poti opta. Avantajele pe care le ofera sunt urmatoarele:
- Ai costuri mai mici de infintare. Vei cheltui cu cateva sute de lei mai putin decat in cazul unui SRL.
- Ai costuri mai mici pentru administrare. Administrarea unui PFA este simpla, contabilitatea putand sa fie tinuta chiar de catre tine, iar declaratiile depuse la Anaf fiind destul de putine.
- Poti avea angajati.
- Te poti folosi oricand de banii incasati, in nume propriu, fara a fi nevoit sa imparti dividendele.
- Daca vrei sa renunti la forma juridica, o poti face mult mai simplu.
Din pacate, obligatiile financiare pe care le ai sunt destul de mari. Vei fi nevoit sa platesti 16% impozit, care se aplica la venitul net, 5.5% impozit din venitul brut, platit pentru sanatate si alte taxe pentru pensii. De asemenea, ai nevoie de dovezi pentru pregatirea profesionala pentru a putea functiona ca PFA.
SRL – Societate cu raspundere limitata
Este o forma juridica mai complexa, care are o serie de avantaje. in principiu, avantajul major este al unor taxe mai mici. Un SRL aflat la inceput de drum, care are incasari de pana in 300 000 de lei pe an, va plati doar 3% impozit pe venit. Ulterior, daca sunt distribuite dividende pot aparea si alte taxe, cum ar fi plata asigurarii de sanatate si a pensiei. Sunt o multime de avantaje pe care un SRL le ofer, insa:
- Nu este nevoie de documente justificative pentru pregatirea profesionala a fondatorilor;
- Se pot alege mai multe coduri CAEN, care permit desfasurarea unui numar mai mare de activitati;
- Raspunderea asociatilor este limitata in cazul datoriilor;
- Un SRL poate sa participe la licitatii publice sau private, asadar, baza de clienti este una mult mai mare.
La infiintarea unui SRL trebuie sa fie depus un capital social in valoare de minim 200 de lei iar taxele percepute de registrul comertului sunt mai mari decat in cazul unui PFA, insa avantajele pot fi majore, mai ales daca iti doresti sa dezvolti foarte mult firma.
Per total, ambele forme juridice sunt ok, insa trebuie o analiza atenta a fiecarui avantaj si dezavantaj, pentru rezultate cat mai bune.