Razvan

Alegerea prizelor electrice. Ghidul cumparatorului

priza_2

In orice incapere exista cel putin o priza electrica, electricitatea fiind unul dintre cele mai importante elemente de dezvoltare a societatii in care traim. Chiar daca, de cele mai multe ori, prizele sunt foarte simple, singurul lor rol fiind acela de a furniza electricitate catre aparatele ce au nevoie de ea, pe piata exista o multime de optiuni. Cei care doresc un design special, materiale mai robuste sau diverse particularitati pentru prizele din locuinta, au o multime de optiuni.

Cum alegi, asadar, cele mai bune prize electrice?

In primul rand, trebuie sa stii cu exactitate ce aparate vei folosi in prizele cumparate si numarul acestora. In functie de aceste detalii, va trebui sa iei in calcul urmatoarele criterii, recomandate de cei de la Chibzuinta.ro:

  • numarul de socluri. Variantele cele mai populare sunt cu unul sau doua socluri, insa in locuintele in care exista o multime de consumatori se pot alege si prize cu trei sau patru socluri. Spre deosebire de un prelungitor, prizele cu mai multe socluri au protectie impotriva suprasarcinilor si impotriva altor riscuri, precum supratensiunile.
  • Gradul de protectie. Pe piata pot fi gasite atat prize cu impamantare, cat si prize fara impamantare. Este recomandata alegerea variantelor cu impamantare, din motive evidente: diminueaza riscul de electrocutare sau de ardere a consumatorilor. Prizele cu impamantare pot fi recunoscute prin prezenta a doua lamele dispuse pe lateralul celor doi poli: Faza si Null.
  • Materialul din care sunt realizate. Materialul poate fi atat un element estetic, cat si un element care decide rezistenta in timp a prizei. Cele mai utilizate variante sunt cele din plastic, fiind placute din punct de vedere estetic si avand un cost decent.  Cei care doresc prize cu rezistenta la foc pot opta pentru variante realizate din polimeri iar cei care nu doresc sa cheltuiasca foarte mult pot alege prizele din ceramica.
  • Standardul folosit. Nu toate prizele sunt la fel. Exista standarde create de nemti, de italieni, de francezi, americani si britanici. In Romania sunt folosite standardele germane si italiene, fiind destul de putine sanse sa poata fi achizitionate alte tipuri de prize. Totusi, daca iti doresti sa achizitionezi o priza din strainatate, pentru ca iti place foarte mult cum arata sau are diverse performante atractive, este bine sa stii de ce standard ai nevoie.

Exista si alte dotari care conteaza la alegerea prizelor. Chiar daca nu sunt atat de importante precum cele de mai sus, merita amintite. In primul rand, este bine sa se verifice gradul de protectie impotriva umiditatii si a prafului, mai ales pentru prizele folosite in exterior. De asemenea, conteaza tensiunea la care se conecteaza si modul de fixare in doze. Unele prize se fixeaza cu suruburi, in timp ce altele sunt fixate doar cu niste gheare usor de prins. In cazul celor din urma, fixarea nu este intotdeauna perfecta, asadar, exista riscul de a fi smulse din perete daca nu sunt utilizat cu grija.