Aiosif

Ljiang, orasul traditional

Ljiang este un oras situat in partea de Vest a Chinei. Chiar daca dezvoltarea sa recenta datorata in principal turismului a facut din Ljiang un pol economic important, orasul vechi a stiut sa-si pastreze toate atractiile intacte. Inclus in lista Patrimoniului Unesco in 1997, orasul vechi Ljiang adaposteste case splendide din lemn sculptat. Alaturi, serpuiesc canale seculare care racordeaza fiecare din aceste case la o imensa retea urbana.

Miticul Yangzi Jiang, cunoscut si sub numele de Yang-Tse-Kiang si-a imprumutat o parte din nume orasului « Jiang » care inseamna fluviu. Chiar daca este din ce in ce mai poluat, al treilea cel mai mare fluviu din lume ofera un spectacol uimitor, croindu-si drum intre muntii care inconjoara Ljiang, pe flancurile care se ridica faimoasele terase chinezesti. Aici puteti admira celebra statuie a lui Mao Zedong, ridicata in apropierea fluviului pentru a simboliza lupta orasului impotriva lui Kuomintang.

lijiang3Canionul Saltul Tigrului se afla la cativa kilometri distanta de orasul Ljiang. Lung de 16 kilometri, cu inaltimi cuprinse intre 2500-300m, Canionul Saltul Tigrului este o zona extrem de pitoreasca. Cel mai fotografiat loc de aici este portiunea in care canionul are o inaltime extrem de mica, de doar 30m latime, torentii de apa curgand extrem de vijelios.

Istoria orasului Ljiang se afla in stransa legatura cu etnia care populeaza majoritatea din aceste regiuni, Naxi. Exista o multime de sate in imprejurimile orasului care iti permit sa afli mai multe lucruri cu privire la aceasta cultura milenara, pe cale de disparitie. Turistii au ocazia de a vizita resedinta dr. Joseph Rock, un lingvist american, autorul primului dictionar in limba Naxi.

lijiang3

Rataceste-te si tu pe stradutele pietruite, admira casele traditionale din lemn si caramida, curtile interioare ale caselor decorate cu flori si podurile de piatra. Casutele de lemn sunt vechi, au 1-2 etaje si sunt impanzite cu traditionalele felinare rosii. Toate acestea confera un farmec aparte orasului Ljiang, mostenirea si traditiile etniei naxi atragand, an de an, din ce in ce mai multi turisti. Datorita numarului mare de canale localnicilor le place sa spuna ca orasul lor este « Venetia Orientala »