Nu exageram daca spunem ca zilnic se deschid zeci de magazine online, asta doar in Romania. Mediul online a capatat o asemenea amploare, incat majoritatea afaceristilor incearca sa isi transfere afacerile din offline in online. Nu este deloc un lucru rau, insa poate sa devina un lucru rau atunci cand incerci sa faci o afacere online fara sa fii informat foarte bine. Desi pare totul extrem de simplu, situatia nu este chiar atat de roz. Evident, daca muncesti si daca te informezi, poti sa ai un succes foarte mare online, insa daca nu te informezi, poti sa dai gres.
Majoritatea celor care nu stiu ce inseamna mediul online, considera ca simpla constructie a unui site este suficienta pentru succes. Daca acest lucru putea sa fie adevarat in urma cu 10-15 ani, astazi concurenta este atat de mare incat cel mai mare buget trebuie sa mearga in imagine si promovare.
Ce sa faci, atunci cand te hotarasti sa iti construiesti un magazin online?
- Alegerea nisei. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa alegi o nisa care sa ti se potriveasca cat mai bine. Nu poti vinde camere de supraveghere video, daca nu stii nimic despre ele si nu poti vinde televizoare, pentru simplul fapt ca exista alte cateva sute de magazine care vand acelasi produs si este foarte greu sa vii cu ceva nou. Trebuie sa iti alegi o nisa pe care o cunosti si care are un numar destul de mare de persoane care ar putea sa cumpere produsele pe care le vinzi. Incearca sa alegi o nisa cat mai mica, in asa fel incat sa o inveti cat mai bine. Spre exemplu, poti incerca sa vinzi portofele din piele de vaca si doar atat. Adresandu-te unei intregi tari, cu siguranta vei gasi acei cumparatori de care ai nevoie.
- Alegerea structurii magazinului. Chiar daca te atrage ideea de a avea un magazin cat mai complex, majoritatea utilizatorilor de internet sunt obisnuiti doar cu site-urile simple. Singura lor activitate este Facebookul si citirea stirilor, asadar, trebuie sa le oferi o structura cu care sunt obisnuiti. Simplitatea este benefica atat pentru tine, cat si pentru cei care vor cumpara.
- Optimizarea SEO. Este un aspect pe care foarte multi proprietari de site-uri il neglijeaza. Practic, daca vrei sa ai succes, trebuie sa ai o optimizare site cat mai buna, in asa fel incat acesta sa ajunga in topul cautarilor Google si in mintea oamenilor. Optimizarea site-ului este totalitatea actiunilor pe care le faci cu scopul de a te promova si desi este tentant sa o faci singur, cel mai bine este sa apelezi la o firma specializata in asa ceva.
Succesul online nu este la indemana oricui, insa daca vrei si esti ambitios, poti ajunge sa castigi foarte multi bani facandu-ti un magazin online.